Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angyalok a történelemben

2011.09.13

 

angyal-templomban.jpg

 

 

A biblikus idők angyalai: az első hullám

 

A nyugati világban az angyalokkal kapcsolatos szemléletünk alapjait az Ótestamentumban találjuk, mely telis-tele van angyalokról szóló történetekkel. A héber pátriárka, Ábrahám és családja, igen gyakran találkozott angyalokkal. Megjelentek Hágárnak is, aki Ábrahám első fiának, Ismaelnek az anyja volt. Három névtelen angyal jött, hogy bejelentsék Ábrahámnak és feleségének, Sárának, hogy hamarosan gyermekük születik. Akkoriban már elmúltak kilencven évesek, de kilenc hónap múlva megszületett fiuk, Izsák. Később, amikor Isten azt kérte Ábrahámtól, hogy áldozza fel számára Izsákot, és így biztosítsa a hitét, egy másik angyal megragadta a kezét, és megállította az utolsó pillanatban. Történelmünk során az angyalok mindig csodák hordozójaként jelentek meg életünkben.

 

Ótestamentumi történetek

 

Sára és Ábrahám unokája Jákob, szintén találkozott angyalokkal. Az angyalok gyakran látogatták meg Jákobot álmaiban. Egyik álmában egy olyan létrát látott, amely a Mennyországig ért, és az angyalok fel-le sétáltak ezen a létrán. Azon a helyen, ahol ezt az álmot látta, épített egy oltárt. Egy másik éjszaka, amikor egyedül volt, és ébren feküdt, Isten egy angyala látogatta meg és megküzdött vele. Egész éjszaka harcoltak, és Jákob combja megsebesült. Reggel pedig, mivel sikerült megtartani pozícióját, az angyal megáldotta őt. Mindannyiunkkal megtörtént ez, hogy időről időre megküzdünk spirituális természetünkkel, aztán később áldásnak érezzük azt, ami olyan nehéz volt, amikor megéltük.

 

Az Egyiptomból való kiűzetést követően az angyalok segítettek a zsidóknak, miközben azok a vadonban bolyongtak. És az angyalok megjelentek sok prófétának is. A két legmegrendítőbb találkozást Ezékiel és Dániel próféta élte meg, akik majdnem ezer évvel Jákob után éltek.

 Amikor Babilon királya elfoglalta a júdeai királyságot, Ezékielt, népének más vezéreivel együtt elhurcolták. Mivel népe történelmének legsötétebb óráit élte meg, szavait átitatta a düh és a reménykedés. És mint oly sok más próféta, ő is azt kívánta népétől, hogy áldozzák fel életüket. Látomásai Isten trónjáról és az angyalokról, modellként szolgáltak az őt követő angyalkutatóknak nemzedékeken keresztül. Talán legismertebb látomásában Ezékiel Isten trónját olyan hintóként látta, amelyet négy arcú és sok szárnyú kerubok vettek körül. Szárnyaik csapkodását a menny minden részén hallani lehetett.

 

Dániel volt a próféták közül az első, aki nevükön nevezte az angyalokat/Jákob megkérdezte az angyal nevét, akivel harcolt, de nem kapott választ/. Dániel könyvében találkozunk először Micháel és Gábriel arkangyallal, és itt hallunk először a nemzetek őrangyalairól is. Gábriel segített Dánielnek megfejteni álmait. Amikor a király Dánielt az oroszlánok barlangjába vetette, egy angyal volt az, aki becsukta az oroszlánok száját. Reggel, amikor megnyitották a barlangot, Dániel sértetlenül jött ki. Ugyanebben a könyvben találkozunk Dániel három barátjával: Shadrachhal, Meshachhal, és Abednegóval, akiket egy, a lángok között megjelenő angyal mentett ki a kohóból. A történelem során az angyalok számtalan nő és férfi életét mentették meg teljesen reménytelennek ítélt helyzetekben. Kétségbeesett időkben reménységet ajándékoztak nekünk.

 

Tobit könyvében, mely az Ótestamentumbó kimaradt apokrif iratok része, csodálatos történetet találunk arról, hogy Raphael, a Gyógyítás Angyala megjelent Tobit fiának, Tóbiásnak, mégpedig egy utazó alakjában. A történet során Raphael kigyógyítja Tobitot vakságából, Tóbiást kimenti egy démon karjaiból, és így boldogságot ajándékoz a családnak. Ez a történet több, mint kétezer évvel ezelőtt született, és az angyalok azóta is mindig kinyújtják felénk gyógyító kezüket. Mit gondolsz, vajon hány álruhát viselő angyallal találkoztál már életed során?

 

 

 

angyal-rozsaszin.jpg

--A.Daniel,T.Wyllie,A.Ramer- Az angyalok tudják a választ