Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Színek a lakásban

2011.12.29

 

 

A színek már az első pillanatban valamiféle érzelmet közvetítenek felénk, és nagyon sok mindent elárulnak. Egy szín kiválasztásával egyben saját ízlésünket is közszemlére bocsátjuk.

 

Milyen színű legyen a fal a lakásban?

 

Lakásfelújítás hallatán elsősorban festésre gondolunk, hiszen ez az egyik legegyszerűbben kivitelezhető megoldás. Mindössze néhány ecset, henger és természetesen festék szükséges ahhoz, hogy később élvezhessük a pazar látványt. A szín kiválasztását egyedi igények befolyásolják, de nem szabad elsiklanunk a színárnyalatok jelentősége mellett. A színpszichológia a lakásfestés területén is alkalmazható tudomány.

 

Talán mindannyiunk számára közismert tény, hogy a színek nemcsak a falakra vannak hatással, hanem ránk is, lelkünkre és testünkre egyaránt, akár látjuk is, akár csak érzékeljük. Ezen mechanizmussal a színpszichológia foglalkozik. Az otthonunkban alkalmazott színeknek tehát megvan a jelentőségük, ezért az uralkodó árnyalatok vidámságot, lehangoltságot, melegséget vagy ridegséget sugallnak. A világos színek tágítják, a sötétebb árnyalatok optikailag zsugorítják enteriőrünket.

 

 

sarga.jpg

 

A sárga szín

 

Optimizmust, melegséget, vidámságot, sőt kommunikativitást sugalló szín. A sárga lehet hideg vagy meleg, attól függően, hogy mennyi vöröset és fehéret tartalmaz. Bármely változatát használjuk, felerősíti a színeket, így sötét helyiségekbe is kiváló. Élénksége miatt kiegészítőinek is határozott színűeknek kell lenniük, a pasztellek nem illenek hozzá.

 

Komplementere a lila, jól párosítható még a kékkel, zölddel.

 

A sárga szín élénkségével, melegségével segít a depresszió ellen, jó hatással van az idegrendszerre, emésztőrendszerre. Képes egy sötétebb, hűvösebb helyiséget is megvilágosítani, felmelegíteni. Kiegészítőinek is határozott színűeknek kell lenniük, a pasztellek nem illenek hozzá.

 

A szín jelentése: A sárga tudós szín és precíz.

Valamint a pletykálkodó színét is jelenti.

Akinek ez a kedvenc színe, az, nagy szónok és vezető típus.

 

A sárga szín gyógyító hatása:

 

A citromsárga szín segíti az emésztést, mert pozitív hatással van a hasi idegközpontra.

Képes fokozni a szellemi aktivitást.

A túl sok sárga szín viszont összeomláshoz is vezethet. Fáradságot és letargiát okozhat.

 

Hogyan használd a sárga színt a lakásban?

 

Azt már tudod, hogy a lilával komplementerként viselkedik. De ha Te dominánsabb színként akarod használni, figyelj oda arra, hogy a sárga szín az északi fekvésű helyiségekben mutat igazán jól. Amellett, hogy vidámságot hoz a laktérbe, világos árnyalatával a plafonon a belmagasságot optikailag megemeli.

 

Krémszínű kárpitokkal, világos fa bútorokkal egy klasszikus elegáns hangulatot teremthet otthonában.

 

 

zold.jpg

 

 

A zöld, az egyik kedvenc, hiszen nyugtat és gyógyít:

 

Stabilitás, tapintat, nagylelkűség, képzelőerő...

A zöld szín egyensúlyt és harmóniát sugároz.

 

A zöld szín gyógyító hatása:

 

Nyugtató hatással bír ez a szín. Nagyon hatásos lehet klausztrofóbia esetén. A zöld minden színnel összhangban van, ezért ha más színből kicsit túl vagyunk adagolva, csak használjunk zöldet, és egyensúlyba kerülünk.

 

A természet színe, az életerős növények vitalitását, nyugodt frissességét idézi. Ösztönző, vidám szín, az öntudatosság jelképe. A különböző árnyalatú zöldek (türkiz, smaragd, olíva, alma neon és fenyő) jól illenek egymáshoz, és a legtöbb színhez remekül mennek. Kevés cseresznyepirossal népművészetre emlékeztető hatásokat érhetünk el. Az élénk, harsány zöldek egyéb élénk színekkel - kanárisárgával, telt kékkel, tulirózsaszínnel - karibi és mediterrán tájak színvilágát idézhetjük meg.

 

Hogyan használd a zöld színt a lakásban?

 

A zöld egy igen kényes szín. Annak ellenére, hogy igen lenyűgöző hatást lehet vele elérni, könnyen el lehet szúrni. A zöld tudniillik önmagában egy unalmas, szerény szín, ami kékkel kombinálva még hidegebb összhatást kelt majd.

 

Óvatosan kell vele bánni!

 

Ha lehet, nyugati tájolású lakások falaira alkalmazd ezt a színt. Kerüld a kék színnel való kombinálást, mert ezek így együtt a teret is le fogják szűkíteni.

 

Zöld mellé kiváló kiegészítő szín a sárga. Ezek a színkombinációk a citrusok világát, vagy a füves rétek lágy nyugalmát esetleg a zöldalma izét idézik meg a szemlélőben. A konyhában étvágygerjesztő hatása van. A bükk, kőris, juhar faszínek remek összhangot teremtenek.

 

 

kek.jpg 

A kék szín

 

A legtöbb ember idegességből, és feszültségből eszik, és nem azért, mert az étvágya erre vinne. Az evés sok emberben csak egy pótcselekvés. Ha úgy érzed, néha Te is többet eszel a kelleténél, vizsgáld meg magad, hogy valóban az éhség visz arra, hogy azt a kis tízórait "benyomd", vagy csak az idegesség miatt van szükséged arra, hogy egyél!

 

Végeztek egyszer egy kis fogyókúrás tanulmányt, ami pont erre a megállapításra épít. Mégpedig, hogy sokan csak a stressz miatt esznek. (Ha nem szereted az ilyen történeteket, ezt a bekezdést ugord csak át.)

 

A kísérlet abból állt, hogy verbuváltak két csoportot. A tesztalanyok felénél a hűtőszekrénybe a hagyományos "fehér" világítást hagyták bent, míg a másik félnek egy kék villanykörtét csavartak a hűtőbe. Akik a kék színnel találkoztak a kísérlet alatt, jóval kevesebbet fogyasztottak a hűtőből, mint a másik csoport.

 

Hogyan történhetett ez? Nos a válasz nagyon egyszerű! A kék szín nyugtató hatással bír, és csökkenti az emberben felgyülemlett stresszt. A kevesebb stressz, pedig csökkenti az evési kedvet. Viszlát torkosság!

 

Migrénnel, magas vérnyomással, állandó idegeskedéssel küszködőknek jó választást tartogat a kék szín. Nem utolsó sorban, pedig a kék szín segíti leküzdeni az alvászavarokat. Ha rosszul alszol, és nincs rá magyarázat, hogy miért, vegyél egy kék színű ágyneműhuzatot, és teszteld a saját bőrödön!

Hogyan használd a kék színt a lakásban?

 

A kék szín nyugtató hatással bír. A friss levegő, és a tiszta tenger képzetét hozzák a lakásba. Világos, napfényes szobákban álmodni sem lehetne jobb választást. Sőt, sőt, sőt, sőt.és ebből még nagyon sok lesz, e szín remekül tágítja a teret.

 

Élénk színek számára a kék remek háttérül szolgál. Égszínkék kárpitok, ágyneműhuzatok fehér bútorokkal kombinálva kiváló lehetőségeket rejtenek a lakberendezés szerelmeseinek.

 

 

piros.jpg 

 

A vörös szín

 

Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt, de fojtogató is lehet. A vörös alkalmazásával hatásos "színhangsúlyokat" helyezhetünk el a térben (pl.: függönyök, asztalterítők, párnák, vagy szőnyegek). Fehérrel és arannyal kombinálva a pompa és a melegség tökéletes kifejezőeszköze. Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat (lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla) alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörös különleges "szilárd" hatást kölcsönöz a falnak.

 

A vörös hatása a szervezetre

 

A piros szín emeli a test hőmérsékletét, ösztönzi a vérkeringést, segíti az adrenalin képzést. Csökkenti a fáradtság érzését, krónikus betegségeket old fel. A színterápiában vérszegénység, vastagbélgyulladás, krónikus megfázás (arcüreggyulladás), ízületi-gyulladás, depresszió esetén is alkalmazzák. Túlzott mértékben agressziót, türelmetlenséget válthat ki.

 

A piros alapszín, azaz más színből nem kikeverhető.

 

A szivárvány két színe közül a pirosat, sárgát, és kéket nevezzük alapszíneknek, mert ezeket a színeket más színek összekeveréséből nem tudjuk kikeverni, a fehéret és feketét, valamint ezek elegyét a szürkét nem nevezzük alapszínnek. A fehér szín nem más, mint valamennyi szín összevegyülése. A fekete minden fényt elnyel, nem ver vissza semmit, az elképzelhető legnagyobb sötétség.

 

 

Forrás: http://www.facebook.com/pages/hopecolor-fest%C3%A9k%C3%BCzlet/128088230602587