Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Reiki fokozatai

2011.11.13

 

reiki8_1.jpg 

Usui mester úgy gondolta, hogy a tudást, melyet megszerzett tovább kell adnia tanítványainak. Az átadás vonala az úgynevezett családfa (ld: o.), melynek a reiki több ágában is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Azt azonban fontos tudni, hogy az energia, amivel kezelünk, nem a mesterünktől származik, hanem egyetemes és végtelen. A családfa csak a tanok átadásának folyamatát jellemzi és nem az energia minőségét, melyet használunk.

 

A reikit három, illetve olykor négy szintre osztják. Az első és a második fokozat a lélek és a test gyógyítására (az első fokozat a fizikai, a második fokozat a pszichológiai és érzelmi szintet érinti), a harmadik fokozat spirituális fejlődésre, kiteljesedésre és a negyedik fokozat a reiki oktatójává válásra összpontosít. Nem szükséges mindegyik szintre eljutni, sokan vannak szerte a világban, akik csak az első vagy az első két fokozatot érik el. Ám a sorrendet mindenképpen be kell tartani. Minden szint önmagában teljes, zárt egységet képez.

 

Első fokozat „Shoden” (A kezdet)

 

Az első reikifokozat négy behangolásból áll. Az első fokozat visszaállítja önnön fizikai formánkkal való kapcsolatot. Ha ezt a kapcsolatot helyreállítjuk, az hozzásegít ahhoz, hogy más emberek testéhez és ezáltal lényükhöz is közelebb kerüljünk.

 

Második fokozat „Okuden” (A belső mélység)

 

A második reikifokozat segít még mélyebbre hatolni önmagunkban, s még hatásosabb eszközöket nyújt önmagunk fölfedezésére. Megtanuljuk, hogyan érezzük még intenzívebben az egyetemes energiát, hogy tudunk megkülönböztetni bizonyos energiaminőségeket egymástól és alkalmazni őket. A tanfolyam során elméleti és gyakorlati részek váltogatják egymást. Megtanuljuk, hogy az energia közvetítéséhez nem kell már a közvetlen fizikai kapcsolat, az időbeni egybeesés sem fontos, a tér és idő általunk ismert korlátai fellazulnak. Ezenkívül több módszert is tanulunk arra, hogy a boldogságunk útjába álló problémákat megoldjuk.

 

Harmadik fokozat „Shimpiden” (A titok)

 

A harmadik fokozat fő célja a spirituális fejlődés. Útmutatás arra, hogyan váljunk önmagunk mesterévé. A tanítványokat beavatjuk a reiki mesterszimbólumába. A harmadik fokozaton jobbára meditációs technikákat tanulunk. Ezzel alapjában véve teljessé válik a reiki. Emellett számos eszköz áll a rendelkezésre az önfejlesztésre, és mások fejlődésének a támogatására is.

 

Negyedik fokozat „Gokuikaiden” (A legmagasabb fokozat)

 

A negyedik fokozat a mester fokozat. A tanítványok megtanulják, hogyan avassanak be másokat is a reiki rejtelmeibe. A mester szónak van egy olyan felhangja, hogy „mindent tud”. Ebben az esetben viszont a japán jelentését alkalmazzuk. A mester japánul sensei, jelentése előre élni, vagy elöl élni, ami akár példaképet is jelenthet, de sokkal inkább jelzi azt, hogy a mester – tanító – már elsajátította azt, amit a tanítvány még nem. A reiki mestere rá tud ébreszteni olyan képességeinkre, amik mindig is bennünk voltak.

 

A reiki öt alapelve

 

Usui mester öt alapelvet hagyott az utókorra. Ha az egyetemes életenergia tiszta csatornájává akarunk válni, akkor ezeket életünk alapelveivé kell tennünk. Az öt alapelvet eredetileg Japán Meidzsi- császára fogalmazta meg, mint a beteljesült élet irányelveit. Nem egyszerűen erkölcsi szabályokról van szó.

 

A kereső ember számára sosem jelenthet segítséget, ha elnyomja gondolatait, érzelmeit. Ezek az irányelvek kiindulópontjai, illetve egyes fokozatai lehetnek a makro- és mikrokozmosz tudatosítása felé vezető útnak. Mindet áthatja a vezérlő gondolat: az egység. A kozmosz és az egyén egysége.

 

  -Reiki-