Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csakrák 2

2011.11.12

 Kép

4. Szív csakra:

4_szivcsakra_nagy.jpg

 

 A szív magasságában, a mellkas közepén található.

- Színe: zöld, rózsaszín, arany

- Eleme: levegő

- Érzékszerve: tapintás

- Testi szerve: a gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, szív, vér, mellkas, a tüdő alsó része, bőr, bolygóideg, keringési rendsz., csecsemőmirigy (belső elválasztású mirigye)

 

- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: alsó asztrál, odaadás, szeretet energia, mindent átfogó szeretet, a szeretet gyógyító ereje, szeretetteljes kapcsolatok, harmóniára törekvés 

 

- Disszharmonikus működés esetén: szeretetét nem mutatja ki, állandóan fél a csalódástól, zárkózottság, a gyengédség zavarba hozza, sebezhetőség, érzelmi függőség, szomorúság, üres kapcsolatok, közöny, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok

 

Harmonizálása:

- Mantrával: YAM 

- Színterápiával: zöld, rózsaszín, arany 

- Drágakőterápiával: rózsakvarc, turmalin, smaragd, kunzit, jade 

- Aromaterápiával: rózsa 

- A természet érzékelésével: rózsaszín virágok, a természet zöldjében tett séták, rózsaszín felhők az égen, zöld gyümölcsök, zöldségek fogyasztása

 

Az anyag és a szellem világa közötti híd. A Szív-csakra felelős a szeretet-érzésért. Harmonikus esetben szeretetteljes kapcsolatokat alakítunk ki magunk krörül, megfelelő empátiavál rendelkezünk, bízunk másokban, képesek vagyunk megbocsátani, és békére törekszünk a kapcsolatokban. Szociálisan érzékenyek vagyunk és együtt tudunk érezni másokkal.

 

Akinek gyenge a Szív-csakrája, az képtelen kimutatni az érzelmeit, annyira fél a csalódástól, hogy inkább közel sem enged senkit magához, nem tudja elengedni magát, érzelmeiben merev és megközelíthetetlen, túlságosan sebezhető, a mindennapokban inkább szomorú és magába forduló, mint életvidám, és zavarba jön attól, ha valaki gyengéd hozzá.

 

Elülső része: A szívcsakra az a központ, ahol szeretünk. Minnél nyitottabbá válunk, annál nagyobb a képességünk a szeretetre. Ha nyitott a teljes egyént látjuk embertársainkban. Képesek leszünk meglátni minden emberben annak különlegességét, belső szépségét és fényét. A gyógyító folyamamtban a szív spirituális energiákká alakítja a földi sík energiáit, földi energiákká a spirituális energiákat, hogy a páciens számára használhatók legyenek.

 

Hátsó része: az egó vagyis a külső én akaratához kapcsolódik. Ez a központ irányítja működésünket a fizikai világban. Ha nagyon tág, az egyén az akaratával kompenzál, birtoklás jellemzi. Ha fordított a forgás, az a tévképzetünk, hogy a többi ember és Isten akarata ellentétes a mi akaratunkkal. Az Univerzum ellenséges hellyé válik – az agresszorok a túlélők – képzeljük. Az ellenséges atmoszférát ő teremti. Az emberek akadályoznak minket hogy megkapjuk azt, amire szükségünk van. 

 

3. Napfonat csakra:

3_elosztocsakra_nagy.jpg

A köldök felett nagyjából két ujjnyira található. 

- Színe: sárga

- Eleme: tűz

- Érzékszerve: látás

- Testi szerve: a gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, hasüreg, emésztőrendszer, gyomor, máj, epehólyag, lép, vegetatív idegrendszer, hasnyálmirigy

 

- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: felső vitál, a lét kialakulása, átalakuló, fejlődő energia, öntudat, egyéniség, sugárzó életerő, egzisztencia, nyitottság, kapcsolat másokkal, a tapasztalatok feldolgozása, megértése

 

- Disszharmonikus működés esetén: túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, harag, mások akaratának, érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, vagy önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok 

 

Harmonizálása:

- Mantrával: RAM 

- Színterápiával: sárga 

- Drágakőterápiával: tigrisszem, topáz, borostyán, citrin 

- Aromaterápiával: bergamott, rozmaring, levendula, citrom 

- A természet érzékelésével: a tűz, gyertyaláng látványa, napfény, napozás, sárga virágok, napraforgó, sárga zöldségek, gyümölcsök fogyasztása

 

A harmadik csakra felelős azért, mennyire tudjuk kreatívan kifejezni magunkat, mennyire vagyunk nyitottak másokkal, mennyire egészséges a hatalom és uralkodási iránti vágyunk, milyen mértékben tudjuk igazi egyéniségünket megmutatni a világnak. Ha egészséges az energiaáramlás, akkor képesek vagyunk megteremteni a számunkra megfelelő egzisztenciát, és megvan bennünk a kellő merészség, keressük a kihívásokat, hogy próbára tegyük magunkat, kellő mértékű öntudattal rendelkezünk, és mások is éppúgy értékelnek minket, mint mi magunkat.

 

Ellenkező esetben, a harmadik csakra gyengesége túlzott hatalom iránti vággyal tölt el, mert azt érezzük, nem értékelnek eléggé. Elégedetlenek vagyunk a világgal, csakis önmagunkkal, a saját akartunkkal és önérvényesítésünkkel törődünk, nincs elég önbizalmunk, esetleg félünk megmutatni magunkat, és elmenekülünk az olyan helyzetek elől, amelyek kihívásnak, erőpróbának számítanak.

 

Betegségek, melyek a Napfonat-csakra gyengeségére utalnak: gyomorpanaszok, emésztési zavarok, cukorbetegség, epebántalmak.

 

Elülső része: Azzal az óriási örömmel kapcsolatos, amely akkor tölti el az embert, ha ismeri saját különleges, mindennel összekapcsolt helyét a világegyetemben. Akinek ez a csakrája nyitott , képes arra, hogy éjjel felnézzen a csillagos égre, és érezze oda tartozik. Ő a megnyilvánult világegyetemen belül saját egyediségének kifejezésének középpontja, s ebből származik spirituális bölcsessége. Érzi saját érvényességét. Ha nyitott és harmonikus, a személynek mélyen kielégítő érzelmi élete van. Ha zárt, a szív és szexuális csakrák között nincs energiaáramlás. Ha szakadozott, nagy mennyiségű kontrollálatlan érzelme van, vagy hatni fognak rá az asztrál világ lényei és megzavarhatják őt. Ha zárt, blokkolja az érzelmeit a személy, nem érez pozitív érzelmeket sem önmaga, sem mások iránt. Nem talál utat a világegyetemen belül magasabb rendű céljához. Nincs tudatában az érzelmek magasabb szintű jelentésének.  

 

Hátsó része: a rekeszizom központ a napfonat mögött az ember testi egészségével összefüggő szándékaival áll kapcsolatban. Gyógyító központként ismeretes. Ha a napfonat nyitott, általában ez is nyitott. Aki elismeri és elfogadja az Univerzumban elfoglalt helyét, elfogadja, hogy éppoly tökéletesen beleillik a világegyetembe, mint egy fűszál, akko raz egyén fizikai egészségre is törekszik.

 

2. Keresztcsonti (szeméremcsonti)csakra:

2_nemicsakra_nagy.jpg

A nemi szervek és a köldök között található.

- Színe: narancs

- Eleme: víz

- Érzékszerve: ízlelés

- Testi szerve: a gerincoszlop keresztcsonti szakasza, medence, szaporodási rendszer, ivarszervek, ivarmirigyek (petefészek, prosztata, here), női ciklusok, vese, húgyhólyag, nyirokfolyadék

 

- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: alsó vitál, a lét alkotó jellegű szaporodása, teremtő energia, alkotás, kreatívitás, feloldódás, termékenység, érzelemgazdagság, szerelem, érzékiség, tisztaság, lelkesedés, áramlás az élettel 

 

- Disszharmonikus működés esetén: feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok

 

Harmonizálása:

- Mantrával: VAM 

- Színterápiával: narancssárga 

- Drágakőterápiával: holdkő, karneol 

- Aromaterápiával: ilang-ilang, szantál, narancsvirág 

- A természet érzékelésével: vízparti séták, holdfény, úszás, forrásvíz, ásványvíz, narancsszínű zöldségek, gyümölcsök fogyasztása

 

A Szexcsakra felelős azért, mennyi teremtő energiával, kreativitással rendelkezünk, mennyire vagyunk érzékiek, illetve mennyi szexuális energiát érzünk magunkban. Az érzelemgazdag, lelkes, harmonikus, toleráns és alkalmazkodni képes embernek egészséges ez az energiaközpontja.

 

Ennek a csakrának a működése felelős a párkapcsolatokért, éppen ezért, ha kevés energia áramlik át a keresztcsonti csakrán, akkor az illető nehezen tud kialakítani harmonikus viszonyt a másik nemmel, szexuális problémái lehetnek, érzelmekben visszafogott lesz, a másik ridegnek és visszautasítónak érzi őt, kevés lesz az önbizalma, főleg párkapcsolati kérdésekben.

  

Betegségek, melyek jelzik a második csakra gyengeségét: a mell, a méh, a petefészek és here problémái, gombás fertőzések, elhízás.

 

Elülső része: A másik nem iránti szeretethez kapcsolódik. Nyitottan elősegíti a szexuális testi öröm adását és kapását. A teljes testi orgazmushoz az összes csakra nyitottsága szükséges.

 

Hátsó része: Párja a keresztcsonti központ az egyén szexuális energiáihoz kötött. Nyitottsága esetén az egyén érzi szexuális erejét. Blokkoltsága esetén gyenge, nem kielégítő partner. Kerüli a szexet, kevés a szexuális késztetése, tagadja annak fontosságát és szerepét. Mivel az orgazmus életenergiában fürdeti meg az embert ez úton nem kap táplálékot, az egyesülés pszichológiai táplálékát sem.

 

Elülső és hátsó közötti kapcsolat: Ha bármelyik blokkolt, az életerőt is blokkolja azon területen: csökken a szexuális vitalitás.

 

Az orgazmus mint energiamozgás a testet felfrissíti, megtisztítja. Megszabadítja a rendszert a legátolt energiáktól, salakanyagoktól, mély feszültségektől. Nőknél ha gátolt a csakra, orgazmus nehézségeihez vezet. Ő akar kontrollt gyakorolni. Férfiaknál impotencia keletkezhet. Fél szexuális erejét odaadni, ezért az energia-kilövellés a hátsó csakrán keresztül történhet, ami fájdalomhoz vezethet, s ezúton az együttlét kerüléséhez. Gyakran a hasonló vonzódás eredményeképpen két blokkolt szexuális erejű partner találkozik, és egymást vádolják. A hátsó csakra erős és az óramutató járásával azonos forgású, az elülső gyenge esetében erős a szexuális igény, de nem képes az adás, elfogadás élményét megélni. Ha a hátsó erős és az óramutató járásával ellentétes akkor negatív szexuális képei vannak, erős szublimációs munka jellemzi a szégyen miatt.

 

1. Gyökér (farkcsonti) csakra:

 

1_gyokercsakra_nagy.jpg

 

A gerincoszlop alján, a végbélnyílás és a nemi szervek között található.

- Színe: vörös

- Eleme: Föld

- Érzékszerve: szaglás

- Testi szerve: végbél, vastagbél, gerincoszlop, csontok, fogak, köröm, vér, mellékvese (adrenalin, noradrenalin), testhőmérséklet, sejtfelépítés 

 

- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: energiatartalék, a lét testi érzékelése, egyensúly a kozmikus energiák és földi, fizikai energiák között, energia, bizalom, stabilitás, felelősségtudat, erő a tervek véghezviteléhez, egészséges kapcsolat az anyagi világgal, birtoklással, földi élvezetekkel, összhang a természettel 

 

- Disszharmonikus működés esetén: düh, agresszió, mértéktelenség, túlzott evés-ivás, szex, birtoklási vágy, materialista szemlélet, vagy ezekkel ellentétben gyengeség, határozatlanság, félelem, önbizalomhiány, menekülési vágy a földi világból, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok

 

Harmonizálása:

- Mantrával: LAM 

- Színterápiával: vörös 

- Drágakőterápiával: achát, hematit, gránit, jáspis, rubin 

- Aromaterápiával: szegfűszeg, cédrus 

- A természet érzékelésével: napfelkelte, naplemente látványa, a természet és a friss föld illatának belélegzése, piros zöldségek, gyümölcsök fogyasztása

 

A fizikai energia mennyiségéhez, a fizikai valóságban való élni akaráshoz kapcsolódik. Normális működésekor az egyénnek erőt, vitalitást, stabilitást kölcsönöz a fizikai világban. Ha a csakra zárt vagy gátolt, az életerő java része blokkolt, az illető „nincs itt”. Kerüli a fizikai aktivitást, alacsony energiaszinten van. Hiányzik a fizikai ereje. Nem tesz erős benyomást a fizikai világban.

 

A Gyökércsakra energiái határozzák meg, mennyi erőnk van véghez vinni terveinket, az első csakra felelős a fizikai erőnlétünkért, vitalitásunkért. A gyökércsakra a munka, a hivatás, a karrier, az aktivitás energiaközpontja. Ha erős a gyökércsakránk, akkor stabilan állunk a lábunkon, nagy a bizodalmunk másokban és egészséges felelősségtudattal rendelkezünk, nem vetjük meg a földi élvezeteket, de nem is hajszoljuk mindenek felett, egészséges a birtoklási vágyunk.

 

Ellenkező esetben, ha kevés energia jut ebbe az energiaközpontba, akkor mértéktelenek lehetünk az anyagi javak megszerzésében, túl sokat ehetünk, túlságosan erős lehet a birtoklási vágyunk, önbizalomhiányban szenvedünk, dühösek és agresszívak lehetünk, vagy túlságosan lustává válunk.

 

Bizonyos betegségek is jelzik a gyökércsakra egészségtelen energiaáramlását: az aranyér, a gerinccel kapcsolatos problémák, a hideg végtagok mind a gyökércsakra gyengeségét mutatják.

 

Csakraharmonizálás

 

A csakraharmonizálásban a csakráknak azt a tulajdonságát használjuk fel, miszerint minden csakrának megvan a csak reá jellemző rezgése. Ezzel a rezgésszámmal harmonizálnak a csakrák színei, bizonyos kristályok és megfelelő zenei hangzások. A csakrákra tesszük a megfelelő kristályt, a hozzá tartozó színes fénnyel „megforgatjuk” a kereket és közben hallgatjuk (vagy énekeljük is) a megfelelő zenei hangzókat, így biztosítva a totális csakrarezgést. A csakrák így kitisztulnak, újra energiával telnek meg, egymással harmóniában működnek.

 

A csakrák megtisztítása

 

Séta közben a parkban vagy bárhol, ahol nincs nagy forgalom és kevés a járókelő, kiindulásként végezze el az alábbi gyakorlatot:

 

Három lépés alatt végezzen belégzést, ezt a két következő lépésben tartsa vissza, majd újabb három lépésben fújja ki, a következő két lépésben pedig tartson légzési szünetet. Ha ez a ritmus nem megfelelő, akkor a fentiek alapján dolgozzon ki magának saját verziót. Hamarosan az egész automatikusan is menni fog.

 

Ezután a már kialakult ritmusban folytassa: belégzéskor figyelmét irányítsa az égre (Kozmoszra), kilégzéskor a kozmikus energiát gondolatban küldje a legfelső csakrába, mely a fejtetőn helyezkedik el. Az újabb belégzéskor megint figyeljen felfelé, majd kilégzéskor az energiát küldje az adzsnába, vagyis a következő csakrába. Így folytatva a gyakorlatot vegye sorra az összes csakrát.

 

Miután elérkezett a legalsóhoz, mindezt fordított sorrendben is végezze el, de most már ne a Kozmosz, hanem a Föld energiáját küldje az egyes csakrákba.

 

A csakrák harmonizálásának általános módszerei

                                                              

            A testet élettel ellátó energiapályák központjai a csakrák. A csakrák harmonikus működése a szervezet egészségének alapja, az akadálytalan energiaáramlás a test minden sejtjét, szervét összehangolja.

 

Többféle természetes, és egyszerű módszer létezik arra, hogy az energiaáramlás folyamatos és kiegyensúlyozott maradjon. A módszerek közül ki-ki válassza az egyéniségének megfelelőt.

 

- tánc

- zenehallgatás, zenélés, éneklés

- alkotó tevékenységek (rajzolás, festés, mandala szinezés, sütés, főzés stb.)

- a természet érzékelése (kirándulás, naplemente, csillagos ég, virágok)

-  jógagyakorlatok, jóga-légzések

- chi-kung, tai-chi gyakorlatok

- színterápia

- aromaterápia

- drágakőterápia

- testmasszázs

 

1. Feltöltődés energiával 

- testünket lazítsuk el, lazán csukjuk be a szemünket

-  képzeljünk el egy gyönyörű tájat, kék éggel, színes virágok mindenütt, zöld erdő, süt a nap, dombtető. A dombtetőn egy kis templom áll, bemegyünk, a kupolából aranyszínű energiasugár ömlik lefelé, beleállunk a fénybe, és lassan feltöltődünk.  

 

2.Csakra-légzés 

-  álljunk lovagló állásba 

-  három mély ki-be légzés után képzeljük el, hogy a levegő amit belélegzünk az orrunkon, a vörös színű gyökér csakrán keresztül áramlik ki, lélegezzünk néhányat ezen a csakrán keresztül, majd a következőn, a narancsszínű nemi csakrán keresztül, és így tovább, mindig a következő csakrán keresztül lélegezzünk lazán, elképzelve a csakra színét, helyét, mozgását. 

-  amikor mind a hét csakrát kiszellőztettük, kitisztítottuk, simítsunk végig kezünkkel arcunkon, fejünkön, testünkön, karunkon, lábunkon, hogy egyenletesen eloszlassuk az energiát, majd rázzuk le kezünket, és testünket, lábunkat is rázzuk meg kissé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Csakrák