Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a grafológia

2007.12.28

    Mi a grafológia ?   

 

 

Egy mondatban összefoglalva: személyiségjellemzés az írás alapján. Kicsit bővebben: a tudósok már régen észrevették, hogy az emberek számtalan jellel kimutatják személyiségjegyeiket - elég, ha arcjátékunkra, gesztusainkra gondolunk. A grafológia segítségével azonban a rejtett gondolatok is megvilágíthatók, sőt, az írásban megjelennek a múlt és jelen képei is.

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma írás sem, különbözik a természetünk és az írásmódunk is. Kézírásunk hűen tükrözi a lelkünkben, pszichénkben lejátszódott folyamatokat. Az írás elemzésével kapott eredményeket ma már nem csak a személyiség jellemzésére használják, hanem fontos szerepet játszik a vezető-kiválasztásban, a pályaorientációban, vagy akár a párkapcsolati problémák orvoslásában is.

Ajánlott: 12-112 éves korig

 

 

                                  és a gyermekrajz elemzés ?

Sokan nem hinnék, hogy a rajzelemzésnél is hasonló jegyeket veszünk figyelembe, mint az íráselemzésnél. A  térkitöltésbõl, méretekbõl, arányokból, nyomatékból, színekbõl, valamint rajzainak szimbolikus jelentésébõl következtetésekre juthatunk gyermekeink énképére, érzelmi állapotára, szüleihez, családtagjaihoz való viszonyulására, de megtudhatjuk a szellemi irányultságukat is. A gyermekek rajzainak elemzése komoly kihívás, hiszen személyisége változásával rajzai, formái, témái, vagyis "globál-grafikuma" is állandóan változik.
Náluk különösen igaz, hogy a kézírás ill. rajzelemzés csak az adott időpontra értendõ (arra, amikor a rajz készült.)

Ajánlott: Pedagógusoknak, Szülőknek , Nagyszülőknek

3-12 éves gyermekek rajzai alapján

                                                                      Bari Ilona   okl. grafológus

 06-70/943-5587