Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONYI SZIMBÓLUMOK

2020.12.22

KARÁCSONYI SZIMBÓLUMOK

karacsony-1.jpg

A FENYŐ

A fenyő a keresztények szerint az örökkévalóság szimbóluma, a háromszög a Szentháromságra utal, illetve az emberi élet céljára, a mennyországba kerülésre.

 

KARÁCSONYFA

Életfa. A karácsony Jézus születésével születésnap és életnap is. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, míg az ágak spirális elrendezése az életspirált mintázza.

 

BETLEHEM

A legszebb szimbóluma a karácsonynak a jászol. Története Assisi Szent Ferenc életéig húzódik vissza, mikor is Betlehemben járt, és annyira hatása alá került a karácsonyi liturgiának, hogy a következő esztendőben egy barlangot béleltett ki szalmával, ahová jászlat állítatott élő állatokkal, és ott tartotta a prédikációját. Innen terjedt el egész Európában. A hagyományos betlehemben a Szent családon kívül a pásztorok, a háromkirályok, és az angyalok is jelen vannak.

 

ADVENTI KOSZORÚ

Várakozás, reménység, folytonosság, teljesség jelképe.

 

AJÁNDÉKOZÁS

Bár nem olyan régi eredetű, sőt vannak olyan országok, ahol nincs ilyen hagyomány – egyértelműen a három királyokhoz köthető, akik ajándékot vittek a gyermek Krisztusnak.

 

GÖMB

A tejességet jelképezi. A Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. Anyaguk többnyire üveg. Törékeny, illékony, mint a boldogság. Vigyázni kell rá! A fán legalább annyi gömb legyen, ahány bolygó (9) van.

 

CSÚCSDÍSZ

A felemelkedett embert jelképezi, Jézust, a megváltót. Gyakori, hogy a csúcsdísz lángos csillag formájú, mert ez hozta hírül a n Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.

 

RAGYOGÓ CSILLAG

Amíg a gömb alakú díszek a bolygókat jelképezik, addig a csillag csúcsdísz formájában a karácsonyfa tetején a Nap szimbóluma.

A keresztények szemében, pedig egyben a Jézus születését jelző betlehemi csillag jelképe.

 

 karacsonyfa.jpg

 

ANGYALHAJ

A fát borító misztikus fátyol, áttetsző, mégis leplez. Az ezoterikus gondolkozás, a titkok szimbóluma. A jászol szalmájának- a kis Jézus derékaljának- analógiája. Sokan ezért angyalhaj helyett szalmát hintenek a fára.

 

ANGYALKÁK

Kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre advent angyalai. Az ő hangjukra figyelmeztetnek az angyalkák. Akik megpillantották a várakozás hetének angyalait, meghallották az általuk hozott üzenetet, azok felkészültek a karácsonyra.

 

A HARANG

A harang az angyalok érkezését jelzi, és a karácsony hangulatát idézi. Hangja rezgésbe hozza a levegőt, és ezzel, pozitív energiával tölti meg környezetét. A pogányok démonűző hatást tulajdonítottak neki.

 

DIÓ ÉS ALMA

A tudás fája, az életfa. Az eredendő bűnre, a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió is bölcsességjelkép. A jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi. Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el hozzánk.

 

SZALONCUKOR

A fára díszbe öltöztetett boldogság téglácskát helyeznek. Örömforrásunk a csokoládé, és a belőle formált kis téglácskák a boldogság házának építőkövetit jelképezik. Aki teheti, éppen ezért ne vásároljon, hanem készítsen szaloncukrot szeretettel, odaadással, boldogan.

 

MÉZESKALÁCSDÍSZEK

Formázhatnak fenyőt, angyalt, napot és holdat, csengettyűt, lángos csillagot. A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. Az ember teremtő is. Mágikus bábot készít magának, termékenységet varázsol, szapora kezekkel bábot süt. Ez a mézeskalács.

 

CSENGETTYŰ

A pogány kultúrában démonűző hatást tulajdonítottak a hangjának. A megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a gyertya és a csillagszóró.

 

CSILLAGSZÓRÓ

A fényszikrák a fellángoló és kihunyó életet éppen úgy jelképezik, mint az érzések mulandóságát.

karacsony.jpg

AZ EZÜST

Az ezüst árnyalatai a Hold szimbolikus színei. Egyben a gazdagságé is, ezért érdemes néhány ezüstszínű gömbdísszel is ékesítened a karácsonyfát.

 

AZ ARANY

Az arany és az ezüst a férfi és a nő, valamint a Nap és a Hold színe. A gazdagságot idézi, ezért minél több van belőlük a fán, annál szerencsésebb évre számíthatsz a babona szerint.

 

A PIROS

A piros a termékenység, az élet és a halál, az Újszövetségben, pedig a bűn, az engesztelés, a vezeklés, valamint az áldozat jelképe. A karácsony egyik legkedveltebb színe, mellyel azonban óvatosan bánj: a túl sok piros feszültséget kelt, és könnyen terhessé válhat.

 

A GYERTYA

A gyertya a keresztény vallásban Jézust jelképezi. Miközben fényt ad, maga is megsemmisül, ahogyan Jézus is meghalt azért, hogy halálával megváltsa az emberiséget. A láng, a kanóc és az olvadó viasz a Szentháromságnak felel meg, a test, a szellem és a lélek együttese.

 

GIRLANDOK

Különböző színű girlandok fonják be az életfát, akár a kígyó. Ők emlékeztetnek bennünket az „eredendő bűnre”. A bibliai teremtés-történet életfáján is kísértőként jelent meg, ő adta az embereknek a „Tudást”, - talán az emlékezést? – és ő indította el az élet spirálján, miatta űzetett ki az Istenember Ádám és oldalbordája Éva a paradicsomból.

 

MÉZESKALÁCS DÍSZEK

Formáik – fenyő, angyal, csengettyű – tükrözik az összes többi jelképünket, de más anyagból. A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. Az ember teremtő is. Mágikus bábot készít magának, termékenységet varázsol, szapora kezekkel bábot süt. Ez a mézeskalács.

 

adventi-koszoru.jpg