Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Feng-Shui története

2008.06.16

 

Kép Kínában terjedt el egy történet a Feng-Shui eredetéről, amely egy teknősről szól.

 

 

Fu Hszi császár (Hszia dinasztia, Kr. előtt kb. 3000 évvel) éppen a Sárga-folyó partján sétált, amikor megpillantott egy óriási teknőst. Éppen a vízből mászott ki. Ez nagyon szerencsés jel volt, mert a kínaiak a teknőst szent állatnak tekintették.

 

A teknős különös jeleket viselt a páncélján, ezek mágikus négyzetet alkottak. A bölcsek hosszasan tanulmányozták ezeket a négyzeteket és ennek eredményeként megszületett a feng-shui. Az első írásos dokumentumok i. e. több száz évre tehető. Leginkább titkos tan volt, ezért csak a kiváltságosak ismerhették, illetve használhatták.

 

A kínai császárok hatalmas titokként kezelték a Feng-Shui tudományát, és a mestereket, nagyon megbecsülték. A császárok a Feng-Shui mesterek útmutatásai alapján határozták meg a városok helyeit, ott telepedtek le, építkeztek, sőt még a Feng-Shui útmutatása alapján határozták meg a fontosabb események időpontját és a temetkezési helyeket. Évszázadokig, számos kínai császári dinasztia, erre alapozta az élete alakulását, és az országa jövőjét és annak boldogulását.

 

A Feng-Shui rendszere évszázadok alatt fejlődött ki, elméleti és gyakorlati alkalmazások és megfigyelések révén. Különböző módszerek és elrendezési szabályok alakultak ki és ma már a kínaiak vándorlásainak köszönhetően a világon mindenkinek elérhető a térrendezés művészete.

 

A Feng-Shui-nak köszönhetően megismerhettük, hogy életünket, egészségünket, sikereinket alapvetően befolyásolja az a ház, lakás, munkahely, amelyben élünk vagy dolgozunk.

 

A Feng-Shui szó szerinti fordítása szél és víz. Ez az ősi kínai energetikai tudomány, arra tanít bennünket, hogyan bánjunk jól a bennünket körülvevő, számunkra láthatatlan energiákkal.

 

Mik ezek a láthatatlan energiák?

 

Ha hetek óta rosszul alszunk, vagy zaklatottnak érezzük magunkat, biztos, hogy energetikailag alul működik lakásunk. Ezért fontos hogy, miként rendezzük be otthonunkat, milyen színeket, formákat használjunk úgy, hogy a lakásunk feltöltsön bennünket és családtagjainkat energiával, ne pedig elszívja azt. A Feng-Shui kínál megoldásokat ezekre a problémákra.

 

A Feng-Shui, egy olyan összetett energetikai, asztrológiai, numerológiai és még sok más tudományt átfogó, "asztrofizikai" csúcsa, ami, a mai ember számára ugyanúgy használható, mint évezredekkel ezelőtt. Sőt, a mai embernek még inkább a szolgálatára válik az ősi tudás, hiszen az anyagiakon túl, a harmóniára, lelki egyensúlyra, és otthonra, van szüksége a leginkább.


Az asztrológia, az elemek tana, a csillagok kombinációja, az intuíció és még sok más különleges ősi tudás áll a rendelkezésünkre. A világon mindenütt, az emberek legfőbb törekvései azok voltak, hogy legyenek boldogok, gazdagok, egészségesek, és mindenki jó döntéseket hozzon. Tudjuk magunkat szellemileg és lelkileg fejleszteni és a lehető legjobb tudásunkat, kamatoztatni tudjuk az élet más területein. Ma is ezek a kérdések foglalkoztatnak bennünket.

A Feng Shui célja egy olyan környezet létrehozása körülöttünk, ahol életünket a lehető legkényelmesebben élhetjük. Ez a lakhelyünkre, lakásunkra és a munkahelyünkre is érvényes. A minket érő negatív hatásokat igyekezzünk elkerülni, a pozitívakat tudjuk felerősíteni. Ezzel elérhetjük azt a kedvező energiaáramlást, hogy otthonunkban és munkahelyünkön megteremtődjön az a komfortunk, mint az egészségünk megvédése, boldogságérzetünk, gazdagságunk, szerencsénk.

 

 

 

Kép Teremts harmóniát a lelkedben, és a lakásodban.


A feng shui rendszer alapja a „csi”, azaz életenergia. Jól ismerjük ezt a tradicionális kínai orvoslásból. A csi az emberi szervezetben az energiapályákon, azaz meridiánokon keresztül áramlik spirális mozgással, és ugyanez az energia kering a földben és a levegőben is.

 

 

A chi olyan, mint az áramló szél,
pozitív, amikor szabadon áramlik,
fénybe vonva mindent, amit megérint”
(Li Pak Tin).

 

A chi negatív energiává válik, ha az energia egy környezetben nem áramlik rendesen, megreked egy sarokban, vagy épületek, falak, bútorok akadályozzák a szabad áramlását. Akkor ez diszharmóniát okoz.

 

A feng-sui kiegyensúlyozza ezt az energiát, ezáltal nagyobb eredményeket, boldogságot és egészséget hozzon létre.

 

Kép A feng-sui szakértői térképet használnak arra, hogy meghatározzák, minek hol van a megfelelő helye az otthonunkban vagy munkahelyünkön. Minden helynek van olyan területe, ami az életünkkel összefügg, a kapcsolatainkkal, gazdagságunkkal, sikerünkkel egészségünkkel, gyermekünkkel és a tanulásunkkal. A tárgyakat bizonyos módon kell elhelyezni, hogy ne hozzanak problémát az életünkbe. Bizonyos színek, növények, a csengők és tükrök arra vannak, hogy egy-egy kialakult helyzeten javítsanak.

 

A környezet javítása érdekében tudnunk kell, hogy minden, ami körülvesz minket, élő, vagy nem élő, összefügg egymással. Ha csak egyvalami nem a helyén van, az hatással lehet minden másra is. A feng-sui hatással van (és persze felhasználható) az építészetben, lakberendezésben, de a geográfiában, csillagászatban, környezettervezésben és pszichológiában is. Azzal, hogy a személyes energiáinkat egyesíti egy bizonyos hely energiáival, magasabb szintű jó érzést kelthet bennünk.

 

A feng-sui magyarázattal szolgálhat arra, miért is vannak bizonyos minták az életünkben, bizonyos helyeken.

 

A feng-suit több év is kell, hogy megtanulhassuk. De az alapok szinte azonnal megérthetők, és máris segítenek.

 

Nem kell térkép, nem kell sok éves képzés ahhoz, hogy az első lépéseket megtegyük.

 

 --Sueee--