Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harmonet idézetek (39)

2007.12.26

/Kalkuttai Teréz Anya: Az Élet Himnusza/

 

Isten előtt mindenki egyforma. Hogyan lehetne akkor nekem, földi halandónak jogom ahhoz, hogy bárkit is kiemeljek a tömegből,mondván,hogy jobb vagy különlegesebb a többi embernél?...

 

Az Egységben nincs kicsi vagy nagy. Az Egységben mindenki egyforma mértékben létezik.

 

Felébredek, nem az vagyok, ki voltam Elalszom, holnap megint más leszek.

 

Hanem hagyjatok teret magatok között az egységetekben is, és hagyjátok, hogy az égi szellők szabadon táncoljanak közöttetek. ...Énekeljetek és táncoljatok, és legyetek vidámak, de hagyjátok magatokra egymást. Ugyanúgy, ahogyan a lant húrjai is elkülönülnek egymástól, mégis ugyanazt a muzsikát zengik. /Kahlil Gibran /

 

Egy félig megtöltött üveget kétféleképpen láthatjuk: vagy azt mondjuk rá, hogy félig üres, vagy azt, hogy félig tele van.

 

Az érettség titka, pedig nem más, minthogy mindig tudatában legyünk a próbák mögött meghúzódó isteni szándéknak, és hálával, örömmel fogadjuk a megpróbáltatásokat, amelyek ránk méretnek."

Minden szerelmi kapcsolat olyan, mint a mester-tanítvány viszony, ahol mindkét fél egyszerre mester és tanítvány egy személyben.

 

Az a szerető, aki a kedvese válaszára vár, csak a másik által képes szeretni –, a tüze hasonlatos a lánghoz, amelyet olaj táplál, de az a szerető, aki képes megállni a maga lábán a szeretetben olyan, mint a nap, amely önmagából árasztja a fényét és a melegét.

 

Amikor Isten első helyre kerül az életedben, az életed a tökéletesség útjára lépett.

 

Semmit sem cselekedtél a múltban, ami méltatlanná tenne a szeretetre. Semmit sem kell tenned azért, hogy szeretetre méltó légy. E pillanatban nemcsak szeretetre méltó vagy, hanem maga a szeretet. A felszínre kell hozzuk félelmeinket és sötét gondolatainkat, hogy láthassuk, mennyire alaptalanok. Csak ekkor tudjuk őket elengedni.

 

A szeretetet teljessége akkor érvényesül, ha nem csupán a résznek szól, hanem az egésznek.

 

AZ ÉLETNEK NINCSENEK FÉLMEGOLDÁSAI, MERT ISTEN SZEMÉBEN MINDEN EGÉSZ.

 

Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek. Ők az élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai. Általatok érkeznek, de nem belőletek. És bár veletek vannak, nem birtokaitok. Adhattok nékik szeretetet, de gondolataitokat nem adhatjátok. Mert nekik saját gondolataik vannak. Testüknek adhattok otthont, de lelküknek nem. Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem. Próbálhattok olyanná lenni, mint ők, de ne próbáljátok őket olyanná tenni, mint ti vagytok. Mert az élet sem visszafelé nem halad, sem meg nem reked a tegnapban. Ti vagytok az íj, melyről gyermekeitek eleven nyílként röppennek el. Az íjász látja a célt a végtelenség útján, és ő feszít meg benneteket minden erejével, hogy nyilai sebesen és messzire szálljanak. Legyen az íjász kezének hajlítása a ti örömetek forrása: Mert ő egyként szereti a repülő nyilat és az íjat, amely mozdulatlan.

 

Egy nagy hátránya van annak, ha saját kezedbe veszed az életed irányítását: nincs kit hibáztatni!

 

Tanulj a tegnapból, élj a mának, reménykedj a holnapban!

 

A sajnálat hátra tekint, az aggodalom előre, míg a remény felfelé.

Sok olyan ember van, akivel az ember le tudja élni az életét, de csak egy van, aki nélkül nem.

 

A barátságot óvni és védeni kell
Még ha az út tele is van kövekkel
A barátság egy érzés mely örökké él
A barátság egy szó mely többet ér az életnél

Az értékes ember nem vitázik.
A vitázó ember nem értékes.

Ha csak egyetlen ember vonzáskörébe bekerülsz, aki Szeretetet sugároz, csodálatos élményben lesz részed. Ha csak egyetlen percre is belépsz a Szeretet mindentől megvédő csarnokába, és arra gondolsz, hogy Te is Szeretetet hozol magaddal, neked magadnak is csodálatos élményben lesz részed.

 

Ha az igazság mély meggyőződéssé vált benned, soha még álmodban sem fogsz valótlant állítani. Igaz leszel gondolataidban, szavaidban és tetteidben.

 

Ha képes vagy őszintén és tiszta szívedből azt mondani: "Uram, én istenem, a te akaratod vezessen engem!" - csak így szabadulhatsz fel szolgaságodból és válhatsz igazán szabaddá. /Epiktetosz/


Az anya mindenkinek szerencsét jelent a bajban, mert akinek van anyja, annak van oltalmazója, és védtelen az, akinek nincs. Az igazság szeretet nélkül: kegyetlen. S a szeretet igazság nélkül:szentimentalizmus, érzelgősség csupán. A kettő együtt viszont gyógyító és vonzó. Megérteni egymást örömben, szenvedésben, segíteni, ha csak egy szóval, egy gondolattal is, nagyobb művészet, mint végig barangolni a világot, gazdagnak lenni és szórni a pénzt. Mert lelkeink kincse talán a legnagyobb ajándék és legszebb öröm, amit egymásnak adhatunk, s amiért nem tudjuk elégszer mondani, hogy "Köszönöm Hozz világosságot, és a rossz egy szempillantás alatt eltűnik. Építsd fel jellemedet, és nyilvánítsd ki igaz,sugárzó,fénylő, örök-tiszta természeted,és ébreszd fel ezt mindenkiben, akivel csak találkozol. A szeretet olyan gyümölcs, amely minden évszakban egyformán érik és érlelhető. Ez a gyümölcs mindenkinek érik, bármiféle megkülönböztetés nélkül. A szeretet rendszeres meditáció, intenzív belső élet, valamint kellő alázat és áldozatvállalás útján mindenki számára elérhető, megvalósítható. /Teréz Anya/

 

Nyújtsd ki a kezed, és mondd meg a másiknak, hogy mit jelent a számodra.
Mert mire eldöntöd, hogy melyik a megfelelő időpont, már túl késő lehet.

 

 

A Csend az örökkévalóság alkotórésze. A világ elmúlik, de a Csend megmarad, azért érezzük azt, hogy mérhetetlen erő és el nem érhető bölcsesség rejlik a Csendben. (Széchenyi Zsigmond)

 

A legszebb és legédesebb napok nem azok, melyeken valami nagyszerű vagy csodálatos, vagy izgalmas dolog történik, hanem azok, amelyek egyszerű, kicsi örömöket hoznak, amik úgy követik egymást lágyan, mint ahogy gyöngyszemek peregnek le a zsinórról. /L. M. Montgomery/


Ne utasítsd el a szeretet, amikor vigasztalásra szorulsz. Tekintsd menedéknek. Mindennap többször is emlékeztesd magad a szeretetre. Helyezd el magad körül mindenütt jeleket: sose feledkezz meg a szeretetről.

 

Aki kívülről tudja a tanokat, de nem gyakorolja őket, az olyan, mint aki lámpát gyújt és becsukja a szemét.

 

Mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog.

 

A légzés uralmával elérjük a gondolatok uralmát. A gondolatok uralmával belépünk az eredeti paradicsomi állapotba.

 

Akármilyen kihívásokkal is szembesüljünk az életben, ne feledjünk mindig a hegytető felé nézni,mert így mindig a nagyságra tekintünk.

 
Ne feledjük ezt, és ne engedjük, hogy a gond, tűnjék bármekkorának is, elvegye a bátorságunkat.
Ne engedjük, hogy a hegytetőről bármi is elvonja a figyelmünket.
Ez az egy gondolat, amelyet szeretnék átadni nektek. ( Alfonso Ortiz )

 

Pontosan azt kapjuk, amire rászolgáltunk. Találhatunk-e kivetnivalót egy olyan életben, amit magunk teremtettünk magunknak? Hibáztathatunk, felelőssé tehetünk-e érte mást, mint magunkat? Változtathat-e rajta más, mint mi magunk, tetszésünk szerint, bármikor?

 

Nem olyan tanítómestert akarok, aki befolyásol engem, olyan tanítómestert akarok,aki megtanít arra,hogy ne engedjem magam befolyásolni. (Yesudián)

 

A Mestert már életében legendák övezték. Azt tartották, hogy egyszer Isten is tanácsért fordult hozzá:
- Bújócskázni akarok az emberekkel. Megkérdeztem az angyalaimat, hogy szerintük melyik a legjobb búvóhely. Volt, aki azt mondta, hogy az óceán feneke. Mások a legmagasabb hegycsúcsot ajánlották. Megint mások a hold túlsó oldalát vagy egy távoli csillagot. Te mit ajánlasz?
- Rejtőzz el az emberi szívben - válaszolt a Mester. - Az lesz az utolsó hely, ahol keresni fognak.

 

A jótettek olyanok, mint a jó költemények. Egyszerűen hatással vannak az emberre, bár lehetetlen ésszel felfogni a jelentésüket. /A. Einstein/

 

 

A gyermek így szólt:"Édesanyám, ébressz fel, amikor megéhezem."Az anya pedig így válaszolt:"Kedvesem, az éhség maga fog felébreszteni téged.”

 

Nincsenek lehetetlen álmok, csak belső korlátok, amelyekkel megszabjuk, mi lehetséges és mi nem.

 

 

 

A tűz elemészti a hazugságot, vagyis az áltudást, és előhívja az igazságot a sötétből. A tűznek az a hivatása, hogy tönkretegyen minden hamis tudást. Leleplezője és tanítója az igazágnak, mert ő a fény, eloszlatója a sötétségnek, amely elrejti a dolgok lényegét. /Leonardo da Vinci/

 

Elkövettem az emberiség legnagyobb bűnét: nem voltam boldog. /Borges/

 

A boldogságot önmagunkban meglelni nagyon nehéz, másokban pedig lehetetlen. /Chamfort/