Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Láma Ole Nydhal: Ahogy a dolgok vannak

2013.02.01

 Láma Ole Nydhal: Ahogy a dolgok vannak

 medi-1.jpg 

A következő meditációt bárki használhatja. A gyakorló általános jó képességeit stabilizálja. 

Olyan kényelmesen ülünk, ahogy csak tudunk. Kezünk ölünkben pihen, jobb a balon, hüvelyk-ujjaink könnyedén összeérnek. Egyenesen tartjuk hátunkat anélkül, hogy merevek lennénk, állunkat kissé behúzzuk. 

Először lecsendesítjük tudatunkat. Érezzük a formátlan levegő ki- és beáramlását orrunk hegyénél, hagyjuk a gondolatokat és hangokat távolodni anélkül, hogy megragadnánk őket. 

Most azért fogunk meditálni, hogy megtapasztaljuk a tudatot, s hogy távolságot nyerjünk zavaró érzelmeinktől. Csak ezután lehetünk valóban hasznosak mások számára. 

Tizenhat ujjnyira orrunk előtt, félkarnyi távolságra előttünk most egy tiszta, kristályos fény jelenik meg. Amikor belélegzünk, a fény keresztüláramlik testünk közepén. Ahogy lefelé halad, e tiszta fény egyre vörösebbé válik.  

Amikor egy rövid ideig négyujjnyira a köldök alatt megáll, teljesen vörös lesz. Amikor kilélegzünk, a fény felfelé mozog és fokozatosan kék lesz. Fél karnyújtásnyira előttünk a kék átlátszó fény egy pillanat alatt kristályos fénnyé változik. Újra belélegezzük. Amennyire csak tudjuk, megtartjuk ezt a vizualizációt, miközben a ki- és belégzés természetesen áramlik. 

Ha nehezünkre esik látni a színeket, egyszerűen csak gondoljunk rájuk. Tiszta fényre, amikor belélegzünk, vörös fényre, amikor a fény megáll a köldök alatt, és kék fényre, amikor kilélegzünk. 

Csak egy idő után koncentrálhatunk légzésünk rezgésére. Mialatt belélegzünk, halljuk az OM szótag belső rezgését……. 

Amíg a fényt a köldök alatt tartjuk, halljuk a mély AH-t, a kilégzés alatt, pedig a HUNG szótagot……

Annyi ideig koncentrálunk erre, amíg jólesik. 

A meditáció végén hagyjuk, hogy a világ újra megjelenjen, ahol minden friss és új. 

Végül azt kívánjuk, hogy minden jó, ami itt történt, váljon határtalanná, sugározzon ki minden lényhez mindenhová, távolítsa el minden szenvedésüket, és adja meg nekik az egyetlen tartós örömöt, a tudat igaz természetének felismerését.

 medi-4.jpg