Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meditálj színekkel!

2012.08.22

Meditálj színekkel!

 

szines-2.jpg

 

Minden tónus más tulajdonságot jelképez. Képzeld el az árnyalatot minél pontosabban, hogy birtokolhasd jellemzőit! Lásd magad előtt olyan tökéletesen, ahogy csak tudod, és közben koncentrálj a keresett fogalomra!

A színek mindenkinek jelentést hordoznak. S bár ez egyes kultúrákban eltérő lehet, a színek jelképrendszere univerzális. Sőt gyakran gyakorlatias, mint a veszélyt jelző vörös.

Az érzelmi állapotokat szintén összefüggésbe hozzák a színekkel: a vörös például a szenvedély és a düh színe

Válaszd ki az alábbi felsorolásból, melyik belső tulajdonságot szeretnéd birtokolni, vagy mit szeretnél megváltoztatni magadban. Képzeld magad elé ezt, vagy ezt jelképező színt, minél tökéletesebben! 

 

Vörös - erő 

A vér színe az életerővel függ össze. Meleg árnyalatnak tartják: a fizikai erő, a hatalom, a szenvedély képzetét kelti. Meditációkor vázolja fel erőteljes tulajdonságait! Segíthet, ha energiahiányban szenvedsz, híján vagy az életkedvnek vagy a bátorságnak.

 

Narancs - életkedv

Élénkítő szín: serkenti a vitalitást. Gyakran kapcsolják össze a naplemente meleg izzásával, a trópusi gyümölcsökkel, illetve az egzotikus virágokkal. Amikor szeretnéd lerombolni belső korlátaidat, lelkesedni akarsz valamiért, egyúttal több örömre vágysz, képzeld el ezt a tónust pozitív tulajdonságaival együtt!

 

Sárga – világosság

A napé a legfeltűnőbb minden tónus között: világszerte jelzőszínként használják. A mentális tevékenység és a tiszta, nyitott elméből születő, kreatív ihlet árnyalata. A szellemi fejlődéshez és az elvont eszmékhez kapcsolható. Ha fontos döntés előtt állsz, és szeretnéd, hogy gondolataid letisztuljanak, koncentrálj a sárgára, illetve annak tulajdonságaira!

 

Zöld - megújulás

A természetben domináló szín. Olyan gyakran találkozhatsz vele, hogy talán már észre sem veszed, hányféle árnyalata létezik. A környezetvédők is gyakran alkalmazzák az élet megőrzésének és tiszteletének szimbólumaként. Képzeld el ezt a tónust, ha személyes fejlődést szeretnél elérni, vagy új lehetőségekre akarsz találni.

 

Tengerkék – ellazulás 

A harmonikus és békés tudatállapottal függ össze. Az emberi szem a tengerek és óceánok vizét is kéknek látja, pedig valójában ez csak érzéki csalódás: az ég színét tükrözi vissza. Az űrből nézve például a Föld kéknek látszik. Ha úgy érzed, túl nagy nyomás nehezedik rád, képzeld el, amint e tónus segítségével megnyugszol!

 

Mélykék - szentség 

Ez a sötét színárnyalat a természetben ritka, ezért a rejtett mélységeket, a misztikumot és az elzárkózást jelképezi. Ha új utakat keresel, vagy szeretnél elhivatottan lépni a spirituális útra, alkalmazd az indigókéket a meditációban!

 

Lila - harmónia

A szivárvány utolsó színe a tisztaságot és a fényességet fejezi ki. Elcsitítja a szenvedélyeket, egységet és harmóniát sugall. Ha úgy érzed, képes vagy arra, hogy háttérbe szorítsa személyes igényedet az emberiség békéjéért, erre koncentrálj!

 

Fehér - teljesség

A szivárvány hét színéből áll össze, ezért a teljességet és a spirituális tisztaságot jelképezi. Ebből adódóan az újszülöttek, a menyasszonyok és a halottak öltözékének tónusa is. A vallási szertartásokon, pl. keresztelőn vagy áldozáskor szintén viselik. Fehér képek felidézésével erősítheted a teljesség és megtisztulás iránti vágyadat.

 

Ezüst - érzelmek 

A Hold fényéhez hasonlítják. Az elme ösztönös részét fejezi ki, az álmokat és a rejtett érzelmeket. A szellem és a tudat rejtett erőit jelképezi, ezért segítségével megvizsgálhatod a lelked tudatalatti szintjét.

 

Arany - vágyak

A tökéletesség és az örök élet szimbóluma. Az emberi természet halhatatlan részét, a lelket jelképezi. A szent szobrok és a vallási tárgyak aranyból készültek, ez sugallja isteni mivoltukat. Ha legtöbbet és a legjobbat szeretné felajánlani önmagadból egy közös célért, meditálj az aranyról!

http://www.facebook.com/groups/245919945422033/permalink/440448465969179/

 

szines-ceruzak.jpg