Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyógyító fürj és tojása

2011.08.26

 A gyógyító fürj és tojása

furj-tojas.jpg

A fürjtojás ínyencségnek számító tojásfajta. A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, ami a leggyakoribb, de a színe és rajzolata mindig más, alakja megegyezik a normál tojáséval. Egy tojás tömege körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Bel tartalmát tekintve egy tyúktojás energiatartalma 5-6 darab fürjtojásnak felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és a legalacsonyabb a koleszterin szintje.  A legegészségesebb és legbiztonságosabb tojás, az eddig nyersen elfogyasztható tojások közt.

 

Az apró fürjtojásokat továbbá keményre vagy félkeményre főzik és salátákba, aszpikokba teszik. Buggyantott tojásnak is kitűnő.

 

Fürjhús elkészítése 1 felnőttre 2 fürjet kell számolni. A legjobb része a mell, szárny, comb. A fel nem sorolt húsrészeket és belsőséget levesként dolgozzuk fel. A felsorolt részeket, mint a csirkéknél alkalmazhatjuk pörköltnek, rántott húsnak, sültnek és stb.. Íze omlósabb, mint a csirke húsa, melle nem száraz és enyhén rostos inkább szaftosabb.

 

Fürjtojás élettani és gyógyító hatásaihoz kerüljük a dohányzást, a minden koffein tartalmú italokat (a kóla félék, kávéfélék), alkoholokat (a sör, bor, szeszesital fogyasztását).

 

A tojás összetétele és élettani hatása

A mai rohanó világban az egyik csoport, az emberek többsége stresszel teli életet él. Ezzel hozzásegítjük a szervezetünket a tudatlan romboláshoz melynek ára a gyógyszerezés, a korház és a korai halál. A másik csoportja az embereknek, akik az egészséges életmódot választják. De sajnos az egészséges életmódhoz egészséges, vegyszermentes és természetes nem ipari eljárással készült élelmiszert kellene fogyasztani. A boltokban kapható legtöbb élelmiszer, ipari termék és ezek nem tudják biztosítani a szükséges tápanyagot, sőt inkább génkezelt és emulátorral összeállított rákkeltő tápok. Továbbá rendkívül széles választékban  kaphatók a népszerű táplálék-kiegészítők, ami mesterséges vitaminnal és ásványi anyaggal, valamint egyéb gyógyszerekkel van kombinálva. Van azonban egyedülálló a maga természetes életadó termék -  a méz, az almaecet mellett, a fürjtojás, amelyek képesek teljes körűen biztosítani és fenntartani a normális szintet az emberi szervezetben. A fürjtojás, a méz és az almaecet ott koncentrálódik, ahol szükséges és kipótolja azokat a hiányosságot, ami az emberi szervezetből hiányzik és a biológiai folyamathoz szükséges. 

 

Fürjtojás és húsának jótékony hatásai: 

A japán fürj fogyasztásának egészségügyi kockázata nulla. Ismeretlen fogalom a szalmonella (csak a szakszerű tenyészetben!), és az étel allergiás rohama vagy kialakulása

 

Fürjhús elkészítéséhez, 1 felnőttre 2-3 fürjet kell számolni. A legjobb része a mell, a szárny, és a comb. A fel nem sorolt húsrészeket és belsőséget levesként dolgozzuk fel. A felsorolt részeket, mint a csirkéknél alkalmazhatjuk pörköltnek, rántott húsnak, sültnek és stb.. Íze omlósabb, mint a csirke húsa, melle nem száraz és enyhén rostos. A magasabb zsírtartalma miatt inkább szaftosabb. 

 

Élettani hatásai:

Az emberi szervezetre mellékhatás nélküli kiváló étrend.

Ajánlható gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek és betegeknek.

A fürjtojás, amelyek képesek teljes körűen biztosítani és fenntartani a normális szintet az emberi szervezetben, ott koncentrálódik, ahol szükséges, és kipótolja azokat a hiányosságot ami az emberi szervezetből hiányzik, és a biológiai folyamathoz szükséges.

 

Az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása:

Ha a szükséges készlet az emberi szervezetből hiányzik (például az aminosavak, a vitaminok, és az ásványi anyagok), és tápanyag diéta eredménye alacsonyabb, romló egészségi állapothoz és különböző betegségekhez vezethet. Gyógyítására nagy mennyiségű természetes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és esszenciális aminosavak rendszeres használatával, amit fürjtojással fogyasztunk, ahhoz vezethet, hogy a hasznos anyag felhalmozódik a szervezetben, és ezért - javítja az immunrendszert  és a különböző betegségeket megszünteti.

 

A rák elleni kezelésben klinikai kutatások alapján az orvosok úgy vélik, hogy fürjtojás összetételében lévő összetevőkkel, igen eredményes hatást érnek el a gyógyításban. Az ő nézeteik szerint, például egy asszony, ha rendszeresen fogyaszt fürjtojást, meg tudja védeni magát az emlőrákkal szemben. Mivel a rák, a háttérben éppen csökkent immunitás van. Fürjtojás, fogyasztása jó hatással van a szervezetre.

 

Az emésztőrendszer működését, és a szív-és érrendszer tevékenységét normalizálja.

Folyamatban lévő akut légzőszervi fertőzéseket (náthát és influenzát) megszünteti.

A fürjtojással sikeresen kezelhető a krónikus epehólyag-gyulladás, az asztma, a szívbetegség és az idegrendszer.

Jó hatással van a cukorbetegekre (CSAK natúr tojás fogyasztásánál!)

Gyerekek kamaszkori hirtelen növekedését, amit görccsel jár, késlelteti.

 

Állapotos asszonyok fogát és csontozatát megerősíti, ha 1 fürjtojás héját lisztporrá zúzzuk, és pohár vízzel elfogyasztják naponta kétszer egy teáskanálnyit. A fogyasztása a fogszuvasodásra és a hajhullásra is jótékony hatással van.

 

Fürjtojás erősít:

A magas vitamin-tartalma, és nagy mennyiségű foszfor, kálium, vas elősegíti az agy jobb működését és javítja a memóriát. Az a személy, aki rendszeresen fogyasztja a fürjtojást, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz.

 

Lizozim egyik anyag a nyolc esszenciális aminosavak közül, amely nem fordul elő az emberi szervezetben. Lizozim gátolja a káros mikroorganizmusok fejlődését a szervezetünkben. Ezért a tojás, fürjhús fogyasztása pozitívan befolyásolják a gyermekek szellemi fejlődését.

 

A nagy mennyiségű természetes ásványi anyagok bevitelével, az áldott állapotban lévő nők fogait és csontozatát tehermentesíti.

 

A fürjtojás elősegíti a mérgek eltávolítását a testből.

Erősíti a csontokat.

Hasznos a prosztata, szív-, máj-, vese-, gyomor-, hasnyálmirigy és más létfontosságú

szervek gyógyításában.

 

Nincs ellenjavallat a fogyasztásban idős betegek esetében, mert ellentétben csirketojásban a fürjtojás nem emeli meg a koleszterin szintet.

A fő előnye, fürjtojás és húsa nem tartalmaz szalmonellát.

 

 

Ellenállóvá teszi a szervezetet:

Nyersen vagy keverve, tejbe vagy rostos üdítőbe nagyon jó eredményt produkálhatunk.

 

Fejlődésben lévő gyerek:

csontozata erős lesz.

az allergiát okozó tárgyakkal és élőlényekre nehezen vagy egyáltalán nem lesz fogékony.

Asztmásokon, nagy segítség a tojáson kívül a hús fogyasztása.

Csontritkulásban szenvedőknek, tejjel és sajttal napi 5-10 fürjtojással hatásos eredményt érnek el. (Nyersen tejjel keverve 5db. Főve, sajttal 10db tojás ajánlott).

 

Bevetés a sugárzások ellen:

Japánban az atomtámadások elleni túlélők, majd a csernobili katasztrófa áldozatainak gyógyítására, és azoknak az orvosoknak, és atomkutatásban akik sugárzásnak vannak kitéve, napi 30 fürjtojást fogyasztottak (illetve ajánlatos a fogyasztása az ilyen helyen tartózkodóknak).

 

A sugárzás a szervezetből hamarabb kiürül, mint más gyógyszeres kezeléssel. Ennek eredményeként normális étvágy helyre áll, a fáradtság és a fájdalom megszűnik a szívben, a szédülési panaszok csökkennek és az orrvérzés is abba maradhat.

 

Akik kisbabát szeretnének:

A fürjtojás sok foszfort, vasat, nyomelemeket és, B1 és B2 vitamint tartalmaz.

férfiaknál, a hímivarsejtek termelődését serkenti, nőknél, a petesejtérését  növeli

 

 Bolgár recept:

Keverjük össze,1.5dl italhoz 1.2 cl konyakot vagy rumot, egy szelet citrommal és egy teáskanál cukorral ízesítjük és 2 friss fürjtojást adunk hozzá. Keveréket szódával hígítsuk.

 

Német recept:

Itatják négy nyers fürjtojással, és esznek hozzá egy evőkanálnyi vodkában áztatott diót.

 

 Az egyik értékes tulajdonsága, a fürjtojás a hosszú távú tárolása. Szobahőmérsékleten 30 napig tárolhatók, a hűtőben legfeljebb 60 napig.

 

Ajánlott napi fogyasztás gyermekeknek és felnőtteknek.

 

Használata nagyon egyszerű:

1 év és 3 év között – 1-2 tojás,

3 és 10 év között -- 3 tojás,

10 és 18 év között -- 4 tojás,

18 és 50 év között – 5-6,

50 év felett – 4-5 tojás.

 

De fentiek mellett van olyan alkalmazás, ami ettől eltérhet. A nyers tojást, fő étkezés előtt fél órával, vízzel vagy gyümölcslével fogyasszuk. Csak rendszeres fogyasztás és megszakítás nélkül 3-4 hónapig fogyasszuk (de van, ami ettől eltérhet). Már két hét elteltével kezdi kifejteni a jótékony hatását a szervezetre. Ha nem isszák, a tojásokat csak megfőzzük nyers zabkásával, burgonyapürével, főzelékfélékkel vagy leves formájában is elfogyaszthatjuk. Lehet főzni egy omlettet is, De ne felejtsük el, hogy a vitaminok a 15 perces hőkezelés után, teljesen megsemmisülnek. Erre a nagyon finom kezelésére találták ki a franciák: a meleg levest, amit vörösboros levesben készítenek el.

 

Természetes kozmetikumok

Tirozin, amely tartalmazza és fenntartja a fürjtojás egészséges színét. Ezért azt a természetes vegyületet, európai illatszeriparban a drága krémek és samponok alkotóelemei közt találjuk. A természetes kozmetikum használatával a bőr megfiatalodik, a haj fényesebb és lágyabb lesz.

 

Kezelés tojáshéjjal

Az ókori orvosság részeként, számos gyógyászati vegyület mellett alkalmazták tojások héját és a gránátot.

Tojáshéj - az az ideális forrása a kalcium, ami könnyen emészthető. Mint köztudott, az egyik leggyakoribb betegsége a kalcium hiányakor különösen a csontoknál fordul elő - a másik leggyakoribb betegség az anyagcseréből fakadó bajok. Azt angolkór és a helytelen fognövekedés gyermekeknél, gerincferdülés, és a sérült fogak (fogszuvasodás, fogzománc sérülések), csontok törékenysége illetve csontritkulás az idősebbek körében. Rendezetlen kalcium-anyagcsere gyakran kíséri a vérszegénység, fogékonyság a náthára, az allergiára, a herpeszre az ajkakon, csökkent ellenállás a sugárzás ellen. Helyes kalcium-anyagcsere aligha okoz rossz emésztési zavarokat.

 

A legértékesebb gránát - Orvosi kutatások kimutatták, hogy a fürj tojáshéj, amely 90%-os kalcium-karbonátot (kréta) tartalmaz, csak könnyen emészthető. Így tartalmazza az összes szükséges elemet a szervezet számára: réz, fluorid, vas, mangán, molibdén, foszfor, kén, cink, szilícium és stb. - csak 27 tétel! Különösen fontos a jelentős tartalmi a szilícium-molibdén - ez az elem igen szegényesen fordul elő, ezért a jó közérzetnek a napi élelemforrásban feltétlenül szükségesek, a normális véráramlásnak a biokémiai reakciók végrehajtásának a szervezetben. Figyelemre méltó a tojáshéj jótékony hatása a csontokra és izületekre. Különösen hasznos a tojáshéj a fiatal gyermekek fejlődésére mivel, folyamatosan figyelemmel érkezik a kalcium. A most kapható bébiételekben bár nem tüntetik fel a fűrjtojáshéjat, előszeretettel szerepel kiegészítőként gránát néven. Ok hogy, az angolkórt és a vészes vérszegénységet hivatott megelőzni. Megfigyelték, a tojáshéj fogyasztóknál, gyorsabban gyógyultak az ortopédiai betegek, a veleszületett csípő zavarban szenvedők, és a csontritkulás (csont lágyulás) -ban szenvedők. A gyermekek és felnőttek kezelésére, jó hasznát vehetnek körömápoláshoz, a törékeny hajhoz, a vérző fogínyre, ingerlékenységre, álmatlanságra, szénanáthára, asztmára.

 

Gyakori kérdés: hogyan és mikor kell bevenni a port? Étkezés előtt, vagy étkezés után? Ebben az esetben nem számít, mikor vesszük be. Egy időben a főétkezéskor. Ennek hatását fokozhatjuk, ha a porba 3-5 csepp citromlét és azt zsírba keverve (amibe a D-vitamin és jód is van) fogyasszuk el.       

 

Összehasonlításul a többi baromfifélékkel és háziszárnyasokéval egészségi sorrendben. az első a legegészségesebb (mármint a fürjtojás, utolsó a kacsatojás)

 

Gyöngytyúktojás

A parlagi változat a tojástermelést áprilisban kezdi, évente mintegy 60–80 szürkés-sárgás héjú, 40–50 g súlyú tojást tojik. Szeret rejtve tojni. Tojásai különleges minőségűek, ízletesebbek, mint a tyúktojásé. Barnán pettyezett héjuk vastag, ezért lényegesen hosszabb ideig eltarthatók. Közepesre vagy keményre főzik, és zöldsalátával tálalják. Főzési ideje 3-5 perc.

 

Fácán- és fogolytojás

A tojások fehérek, sárgásbarnák vagy olajzöldek. A nyílt területen fészkelő állatok tojásait barna vagy fekete foltok borítják, amivel a tojásokat álcázzák a ragadozókkal szemben. Keményre főzve salátákba, aszpikokba vagy előételként használják.

 

Tyúktojás

A tyúktojás a Magyarországon legelterjedtebb tojásfajta. Ez leginkább annak köszönhető, hogy évente 260-280 tojást is tojik egy tyúk. Az átlagos tojás mérete 50-63 gramm, héja fehér vagy barnás színű, ami ellentétben a közhiedelemmel, nem a tápos és házi tyúk közötti különbséget mutatja. A tojás héjának a színe egyrészt a tyúk fajtájától, másrészt az etetésétől is függ, de a tojás minőségét tekintve teljesen lényegtelen. A tojás sárgájának a színe is változik a takarmányozás függvényében. A zöldtakarmány zöldesre, a szójaliszt pirosra, a lenmagliszt sötétbarnásra, a kukorica pedig mélysárgára színezi. Az utóbbi mondat jellemzése a fürjtojásra is igaz.

 

A tojás fogyasztható főzve, sütve. Igen jó hatással van az epe működésére és az emésztésre. De sokszor felmerül a szalmonella fertőzés kérdése, ennek esélye 10%.

 

Strucctojás

Ritka és drága tojásfajta, mert a strucctojások nagy része vagy részlegesen kikel, vagy megsül a napon. Mérete a tyúktojás húszszorosa, legalább másfél kiló, egy tojással jóllakik egy négytagú család. Ez a világ legnagyobb sejtje.

 

Pulykatojás

Ennek a ritkán fellelhető barna pettyes héjú tojásnak az íze nem olyan jó, mint a tyúktojásé.

 

Libatojás

Kissé olajos ízű. Frissen használjuk fel, rövid ideig főzzük. Tömege 225-280 gramm között van, a tyúktojás négy, ötszöröse. A liba 50-60 tojást tojik évente.

 

Kacsatojás

 

Egy átlagos kacsa évente 100-120 darab 80-100 grammos tojást képes tojni, de a tojástermelésre tenyésztett kacsa többet tojik, mint a tyúk. Olajos ízű tojásfajta. Ügyelni kell vele, mert a kacsatojás gyakran szennyezett baktériummal, mivel a kacsa piszkos helyre tojik. Ennek ellenére fogyasztható, ha legalább 15 percig főzzük vagy süteménybe tesszük. Magyarországon nem lehet forgalomba hozni. Főzés után a fehérje kékes, a sárgája vöröses-narancsszínű lesz. Csak nagyon frissen fogyasszuk, habok, krémek készítésére ne használjuk. Fehérjéje nem verhető habbá.

 

Az írások zöme  Perepel.ru  a moszkvai akadémia kiadásával és Terebess.hu oldalról