Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hónap növénye: mikulásvirág

2017.12.03

A hónap növénye: mikulásvirág

 

Egy friss tanulmányból megtudhatjuk, mi európaiak mit találunk fontosnak karácsonykor.

Az ünnep nem is ünnep karácsonyfa vagy mikulásvirág nélkül.

mikulasvirag.jpg

 

Mit jelent a karácsony az európaiaknak? Hogyan ünnepeljük? Melyik a legfontosabb ünnepi jelkép? Az európai Poinsettia Szövetség egy három hónapos, egész Európát átfogó felméréséből kapunk választ a kérdésekre.*

 

Csillagok nélkül nem lenne ugyanaz: A karácsonyfák és a hangulatvilágítás után a csillagok és a csillag alakú mikulásvirág a legfontosabb karácsonyi szimbólumok.

17 tradicionális karácsonyi szimbólum versengett egymással a karácsonyfától, a betlehemen, az adventi naptáron, a gyertyákon keresztül a mikulásvirágig. Az eredmény egyértelmű volt: a karácsonyfa a legfontosabb szimbólum az európaiak számára. Németországban a díszített karácsonyfa valószínűleg már a középkorban létezett. Az első dokumentáció a 16.századi zsidó otthonokból származik, akik lenyűgözően feldíszítették a fenyőfákat. Nem egészen a 19. századig kellett várni, hogy a díszített fenyő Németországon kívül is sikeres legyen. Ennek oka sokáig feltehetően az volt, hogy a katolikus egyház elítélte a betlehem helyettesítését egy másik szimbólummal, ami semmilyen módon nem tartozik a keresztény liturgiához.

 

A karácsonyfa eredetileg gyertyákkal, majd futófénnyel díszített. A fény a reményt és magát az életet szimbolizálja. A válaszadók 87%-a nagyon fontosnak, vagy kiemelkedően fontosnak jelölte, így került a lista második helyére. A csillagok a harmadik helyet, és a dobogóról éppen csak lecsúszott mikulásvirág a negyediket foglalhatta el. Több, mint 60%-a a válaszadóknak mondta, hogy a karácsonyi csillag számára nélkülözhetetlen jelképe az ünnepeknek.

 

Ma már a legtöbb országban a mikulásvirág kultikus növénnyé vált. A hatalmas népszerűség egyszerű okokra vezethető vissza. Egyrészt a virág csillag alakú, így tökéletesen illik a meglévő karácsonyi jelképek közé. Másrészt leveleinek piros és zöld színei illenek az advent és a karácsony hagyományába. A zöld télen a reményt és a hűséget, míg a piros Krisztus vérét szimbolizálja. Pontosan ezért ez a két szín a meghatározó a hagyományos karácsonyi dekorációban. Bár a mikulásvirágot ma már számtalan formában és színben kapni, mégis a klasszikus, adventpiros változata a legnépszerűbb. 74%-a a válaszadóknak a pirosat találja a legszebbnek, 12% krémszínűt szokott vásárolni, és a pink variációk mindössze 4%-ot kaptak.

 

Különös jelentőséggel bír karácsonykor az az idő, amit szeretteinkkel töltünk. Európában ritkán tapasztalni ilyen egyetértést: arra a kérdésre, hogy mit jelent Önnek a karácsony, a válaszadók 98%-a jelezte, hogy számára ilyenkor a családdal és a barátokkal töltött idő a legfontosabb. A válaszadók 97%-a a Szentestét a családjával tölti. 64% tölti az ünnepeket otthon, és minden harmadik megkérdezett utazik külföldre a családjához vagy a barátaihoz. A megkérdezettek legtöbbje egyetértett a karácsonyi díszítésben is. 87% válaszolta, hogy a dekoráció elengedhetetlen az ünnepek alatt. Majdnem 81% vár vagy ad ajándékot, és a karácsonyi lakoma is közel 78%-nak fontos. Alig 40% azonosítja a karácsony előtti időszakot a több stresszel.

 

Akár elragadtatjuk magunkat a karácsonyi dekorációval, akár csak valami egyszerűbb mellett döntünk, most már tudjuk: a mikulásvirág nem csak az ablakpárkányunk kedves dísze, hanem az egyik legfontosabb ünnepi jelképünk.

 

http://www.oazis.hu/promo/696