Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A körte jótékony hatásai

2018.09.04

A körte jótékony hatásai

korte-01.jpg

A körte a világ egyik legrégebben ismert gyümölcse.Már Krisztus előtt 5000-ből ismert egy kínai diplomata Feng Li munkássága aki a diplomáciai pályát elhagyva őszibarack, mandula, datolyaszilva, körte és alma oltásával, és ezek kereskedelmével kezdett foglalkozni .

Homérosz mint az istenek ajándékára néz  a gyümölcsre és az  sem véletlen hogy Pomona a gyümölcs istennője a római Pantheon dédelgetett tagja. Dokumentumok bizonyítják hogy a római gazdák  kiterjedten foglalkoztak a körte nemesítésével, és mivel a körte jól tárolható és szállítható, ez a sokoldalú gyümölcs értékes árucikke volt az ókori világ kereskedelmi útvonalainak.

A 17. században már  modern körtefajták termesztése zajlik Európában.

Van ugyan némi vita az európai körte pontos eredete körül. Sok szakértő úgy véli, hogy az európai körte(Pyrus communis) és az ázsiai körte (mind a Pyrus  pyrifolia mind a  Pyrus ussuriensis)  külön-külön alakult ki de  hozzávetőlegesen ugyanabban az időben (nagyjából ie 1000) . Sőt  a körte egyes fajait Afrika különböző  részein tekintik őshonosnak.

A korai gyarmatosítók elvitték Amerikába is a körtét ahol ez idő előtt valószínűleg nem ismerték. Míg Európában igen elterjedt növény az Egyesült Államok még most is többnyire importálja Argentínából, Chiléből, Kínából, Dél-Koreából és Új-Zélandról.

A  körte a fitonutritiensek kifogyhatatlan tárháza

1 db. közepes nagyságú körte fedezi

-a napi rostszükséglet 22%-át

-a napi rézszükséglet 17%-át

-a napi C-vitamin szükséglet 10%-át

-és a napi K-vitamin szükséglet 9%-át

…és most érkeztünk el a fent emlegetett antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagokhoz. A növényi tápanyagok listája különösen érdekes volt  a kutatók számára.

Hidroxi-benzoesavak

 • klorogénsav
 • gentizinsav
 • syringic sav
 • vanillinsav

Hidroxi savak

 • kumarinsav
 • ferulinsav
 • 5-caffeoylquinic sav

Hydroxyquinonok

 • Arbutin

Flavanolok, más néven flavan-3-olok

 • katechin
 • epikatechin

Flavonolok

 • izorhamnetin
 • quercetin
 • kempferol

Antocianinok

 • a piros héjú fajták tartalmazzák ezt a színanyagot, köztük a Red Anjou, Red Bartlett, Comice, Seckel, és Starkrimson

 Karotinoidok

 • béta karotin
 • lutein
 • zeaxantin

Az összetétel eredményeként a körte fogyasztása társítható számos gyakori és krónikus betegség kockázatának csökkenésével amelyeket a túlzott oxidatív stressz és a krónikus gyulladások okoznak. Mi több ha csak egy körtét eszünk meg naponta az az átlagos napi flavonoid fogyasztás  felét jelentheti számunkra.

Akkor foglaljuk össze

1.      A körte nagyon jó rostforrás (az oldható és oldhatatlan rostok megfelelő kombinációja található benne )és a megfelelő mennyiségű élelmi rost fogyasztása összefüggésbe hozható a kettes típusú diabétesz és a szívbetegségek csökkent kockázatával

2.      A kutatások szerint a körte flavonolok (beleértve izorhamnetin, kvercetin és kempferol), flavan-3-olok (különösen epikatechin), és az antocianinok (amelyek a  piros héjú fajtákban találhatók )javítják az inzulinérzékenységet.

3.      A körte rostjai képesek megkötni az epesavakat a belekben, ennek eredményeképpen csökken a koleszterin szint. A körte rostjainak ez az epesavkötő képessége még a gyógyszerekhez viszonyítva is elég hatékony. ( A banán és az ananász is jeleskedik ebben)

4.      körte rostjai az epesavakkal együtt az úgynevezett másodlagos epesavakat is megkötikamelyeknek túlzott mennyisége  a belekben növelheti a colorectalis rák, valamint más bélrendszeri problémák  kockázatát.

5.      A rendszeresen fogyasztott  körte csökkentheti a gyomorrák kockázatát. Ez a hatás nem a rostok jótékony hatásának köszönhető hanem főleg a körte fitonutrienseinek, különösen a hydroxyfahéjsavak csoportjának.

6.      A  körte az egyik legfontosabb élelmiszer a nyelőcső laphámrák kockázatának csökkentésében .Érdekes, hogy ilyen tulajdonságot számos egyéb gyümölccsel összefüggésben is ki tudtak mutatni amelyek szintén a  a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartoznak.  Például az alma, a szilva, és az eper.

7.      A körte az egyik legkönnyebben emészthető gyümölcs. Az egyik tényező, amely ebben szerepet játszhat az alacsony savtartalom, különösen ha összehasonlítjuk olyan kedvelt gyümölcsökkel mint a citrusfélék- citrom, grépfrút és narancs.

8.      Amit még elmondhatunk:a körte az egyik legkevésbé allergizáló gyümölcs

9.      Jó tanács a fogyasztáshoz:a körte esetében kutatások támasztják alá hogy az erő a héjában rejlik.A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a körte héja  legalább három-négyszer annyi fenolos fitonutrienset tartalmaz, mint a húsa. Ezek a növényi hatóanyagok antioxidánsok, gyulladásgátlók, és közéjük tartoznak a potenciálisan rákellenes hatású fahéjsavszármazékok. És végül itt található a körte teljes élelmi rost tartalmának körülbelül a fele.

10. Gyümölcslé formában pedig a szűretlen változat ajánlható, mert a gyümölcshús eltávolításával szintén elveszítjük a fenolos fitonutritiensek 40%-át.

11. És végül a körte juice egy igazán különleges tulajdonsága:ha megfelelő időben fogyasztjuk egy kiadós buli után megkímél bennünket a macskajajtól . Erről egy korábbi cikkünkbenolvashattak !

 

Forrás: whfoods.com /pears

http://fitoterapiakalauz.hu/korte-a-vilag-egyik-legregebben-ismert-es-legegeszsegesebb-gyumolcse/