Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sör felhasználása….Egerek-csigák, rovarok stb. ellen

2012.09.07

A sör felhasználása….Egerek-csigák, rovarok stb. ellen

 

Sokan azt hiszik, hogy a sör nem rejt egyetlen földbarát alternatívát sem magában. De ami tény az tény: sokféleképpen hasznát vehetjük az italnak.

Csapolt sör, dobozos sör, üveges sör. Legtöbbször egy-egy jól sikerült este előtt és közben halljuk ezeket a szavakat. Nyáron a hűsítő alkohol a férfiak ínyencsége, ám sokan nem tudják, hogy mi minden másra is szolgál. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legérdekesebb és a leghasznavehetőbb vidéki tippeket a napjainkban „németbornak” emlegetett frissítő felhasználásával.

Csapdába ejti a csigákat és a csúszómászókat.

– Helyezz el több tányér, vagy korsónyi sört a kertedben, lehetőleg az este folyamán. Reggel nyálkás állatok tömkelege hever majd a sör erjedésétől megfulladva a csali körül. Ez többször is megismételhető, egészen addig, amíg a sör teljesen el nem párolog. 

Elűzi a rovarokat gyümölcseidről.

– Ha konyhádban van egy vödröd, amely teli van gyümölcsökkel, akkor valószínű, hogy legyekben és muslicákban sem szenvedsz hiányt. A képlet egyszerű, ha meg akarsz szabadulni tőlük: tégy a konyhapultra egy tál sört, fedd le műanyagzacskóval, majd vágj kis lyukakat azon, hogy a rovarok beférkőzhessenek. Ha beleszállnak, akkor ki már nem jutnak, mert biztos, hogy az alkoholban lelik halálukat.

Egy-egy kültéri családi program idejére felfüggeszti a méhinváziót.

– Helyezz el néhány pohár sört távolabb a megterített asztaltól. Ez nem egy hosszú távú darázsszabályozási taktika, de tökéletes megoldást nyújt egy csípésmentes nap eltöltéséhez. Így biztos, hogy nem kell adrenalin injekcióhoz nyúlniuk a rovarméreg allergiásoknak sem. 

Megszabadít a nem kívánt ház körüli egerektől.

– Ne aggódj, ha nincs macskád, hisz sörrel is megoldható az egérprobléma, amely kifejezetten neked való, ha szeretsz humánus módon bánni az állatokkal. Mindössze annyi a dolgot, hogy néhány deci sört öntesz a lavórba, és egy fadarabbal segíted az egerek oda vezető útját. Mihelyst a rágcsáló beleesik az itókába, máris „részeg” lesz s neked bőven lesz időd elszállítani a háztól.

Termékenyebbé teszi a kerti talajt.

– A sörben lévő cukortartalom kedvezően hat a virágokra és a zöldségekre.

Szobanövényeid is imádni fogják. – Beltéri virágaid is kedvelik a sört, ám ez esetben kisebb mennyiségben kell azt adagolni. Míg szabadtéren egy-egy áztató eső eloszlatja a sört a talajban, a bent nevelt növényekről ez nem mondható el. Épp ezért óvatosan, csak egy-két evőkanálnyit szabad az élőlényre önteni.

Élénkzölddé varázsolja a gyepet.

– Barna folttal tarkított a kertben a fű? Aggodalomra semmi ok, hisz a sörben lévő savak elpusztítják a gombákat és a kártevőket.

Folteltávolító.

– Ahelyett, hogy kémiai anyagokkal bombáznád a kávéval, teával vagy bármi egyébbel leöntött ruhádat vagy épp szőnyegedet, inkább kapj elő egy üveg sört, amely – hasonlóan a szódabikarbónához – biztos megoldást nyújt a pecsétek ellen. Áztasd be vele az érintett részt, hagyd állni egy kicsit, majd dörzsöld ki a koszt. Ha kész, akkor mosd át szappannal és vízzel a textilt, hogy ellenőrizhesd maradt-e nyoma a mocsoknak.

Megtisztítja arany ékszereidet.

– Hasonlóan a gyári aranyszépítőkhöz, helyezd nyakláncaid egy tál sörbe. Hagyd egy kicsit ázni, majd öblítsd le és egy száraz ronggyal finoman töröld át.

Forrás: www.sokszinuvidek.hu