Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Böjtöléssel a lerakódások ellen!

2010.02.27

Kép

A böjtölés sokkal több, mint egy terápiás módszer az egészségügyi problémák legyőzésére. Egy csodálatos eszköz az életkedv általános fokozására. A tudomány rájött, hogy a böjtölő test fokozza a növekedési hormon kibocsátását, ami együtt jár a hangulat javulásával.

A böjtöléssel a régi lerakódásokat távolítjuk el. A szem íriszében pigmentfoltokban mutatkoznak meg a lerakódások. A böjt takarító, salaktalanító, újjáteremtő munkájával egy fordított folyamatot indít el. A szervezet megpróbálja visszafordítani a lerakódási folyamatokat. Ami utoljára került a kötőszövetekbe azt fogja elsőként lebontani. Minden egyes böjti nappal egyre mélyebben hatol a raktárakba. A szervezet rétegről rétegre eltávolítja mindazt, ami az évek során felhalmozódott, a raktározó szövetet lebontja, és a véren keresztül az anyagcserébe juttatja. Először a salakanyagokat, majd a zsírokat bontja le és égeti el. Ezért a testnek böjt idején mindig elegendő tüzelőanyag áll rendelkezésére.

 

A böjt a természetgyógyászat egyik jelentős eszköze.

Az anyagi jólétnek elkötelezett világunkban a böjtölés elsődleges motivációja a testről való gondoskodás.

A szellem és lélek pozitív reakciói a böjt testi eredményeiből következnek. Ha a szervezet szállítószövetei megtisztulnak, és regenerálódnak, a gondolkodás könnyebbé és gyorsabbá válik. Ezáltal javítható az emlékezet.

A böjt egyfajta szabad és kötetlen állapotot jelent, amikor a gyógyulás belülről, rendkívül passzív módon történik.

 

Akiknek nem javasolt a böjt

Nem ajánlatos, hogy egyedül böjtöljenek a lelki beteg emberek. A pszichoterápia keretén belül mindig megfontolandó a böjt elkezdése. A krónikus soványságot okozó korképeknél, mint például a pajzsmirigy-túlműködés, a tüdővész, a rák és az AIDS-betegség utolsó stádiumában nem ajánlott böjtölni.

 

Terhesség és szoptatás idején tilos a méregtelenítés! A fejlődő szervezetnek az anya véréből kell felépülnie, böjtnél pedig a méregtelenítés nagy része a véráramon keresztül történik.

Kép  

A terhességre való felkészüléshez viszont ideális a böjt. A terhesség és szoptatás utáni regenerációra nincs jobb módszer a böjtölésnél.

Ha a lakosság nagy része rendszeresen böjtölne, bizonyos kórképeket, mint a köszvény és a reuma, el is felejthetnénk. Ritkábbá válnának a vérnyomásproblémák, a torokgyulladás és a szívinfarktus is. Szükségtelenné válna a vese, a szív és más szervek pótlása, mivel saját szerveinknek sokkal nagyobb esélyük lenne a regenerálódásra.

Idővel csökkenne az allergia, és az autoaggresszív betegségek is.

 

Milyen tüneteken segít a böjt?

A legegyszerűbben és leggyorsabban az influenzás eredetű fertőzések és az egyszerűbb gyomorrontás győzhető le. A reumatikus panaszoknál már sokkal nagyobb kitartásra van szükség, gyakran sok kúrára van szükség.

Jól kézben tartható böjttel a köszvény és a kettestípusú cukorbetegség.

Megszüntethetők a májproblémák, gyakran még súlyos estekben is. A hasnyálmirigy is jól reagál a kúrára.

A magas vérnyomás és az abból következő szívproblémák böjttel gyorsan javulnak.

 

Mi ártalmas böjt idején?

Böjt idején természetesen minden olyan dolog ártalmas, ami egyébként is árt a szervezetnek, mint például a stressz és az izgalom. A hagyományos gyógyszereket nagy elővigyázatossággal kell használni böjt idején. Ha orvos írta fel, akkor neki is kell szüneteltetnie a szedését.

Természetesen az élvezeti szerek, mint az alkohol, a nikotin vagy a koffein a méregtelenítés alatt is ártalmasak. Aki tovább dohányzik vagy iszik, az jobb, ha inkább nem böjtöl, különben többet árt magának, mint amennyit használ. Ártalmas a rossz levegő és a rossz minőségi ivóvíz is.

A böjt alatt egyre érzékenyebbé váló szervezet a környezeti szennyeződéseket és más ártalmakat sokkal jobban érzékeli, mint a hétköznapok során.

 

Milyen gyakran lehet, vagy kell böjtölni?

Legjobb, ha rendszeresen böjtölünk, de nem gyakrabban, mint évente kétszer. A rendszeresen böjtölőknek a tavaszi és az őszi böjt vált be. Az első tapasztalatok megszerzésére a 6-14 napos böjt mutatkozik a legalkalmasabbnak. Később meghosszabbíthatjuk 4 hétre, ha megfelelő tartalékaink vannak. Ilyen esetekben sem szabad elfelejtkezni a megfelelő vitamin pótlásról, hiszen a böjtölés során jóval kevesebb jut a szervezetbe ezekből az értékes tápanyagokból!

 Kép

Milyen problémákkal találkozhatunk a böjt során?

Ne csodálkozzunk, hogy a böjt alatt talán valamivel gyakoribb a hangulatváltozás, mint a mindennapokban. Mivel az élelmiszerek bevitelének csökkentésével a vitamin és ásványi anyagok bevitele is csökken, így jóval fáradékonyabbnak, gyengébbnek érezhetjük magunkat. Éppen ezért, ha nem jut elég idő az alvásra és a regenerációra, a szervezetet és az idegeket komoly veszély fenyegeti. Az alváshiány fáradtság formájában is jelentkezhet, ezért jó lenne, ha kielégítenénk alvásigényünket, amikor csak lehetséges. Ajánlott napközben is aludni, nem csak a böjt idején, de akkor különösen.