Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gránátalma

2013.01.25

 Gránátalma

 granatalma-2.jpg

A gránátalmát az emberiség egy része évszázadok óta kedvelt gyümölcsként tartja számon, főként gyógyító tulajdonságai és finom, fanyar íze miatt. Az ősi Kínában, Görögországban és a Közel-Keleten a termékenység szimbóluma volt a természet ezen rubinvörös csodája, mely rendkívül gazdag polifenolokban és hozzájárul a hosszú, egészséges élethez.

A gránátalma szezonja szeptembertől februárig tart.  

A gránátalma tartalmaz:

-    antioxidáns vegyületeket

-    vitaminokat (pl. B5 vitamin)

-    ásványi anyagokat

-    káliumot

-    folsavat

-    rostokat 

A gyümölcs héja rendkívül értékes, mivel sok C-vitamint, A-vitamint és vasat is tartalmaz.

A gránátalma antioxidáns hatása erősebb, mint a narancsé, grapefruité, áfonyáé, szőlőé. Az antioxidánsok rendkívül fontos vegyületek, elsődleges szerepük, hogy felvegyék a harcot a káros szabad gyökökkel szemben, amik képesek károsítani a sejtek DNS-ét és sejtmembránját.  

A gránátalmában található polifenolok közül a három legfontosabb a tanninok, antocianidinek és az ellágsav. A kutatók ezeknek az összetevőknek, a „három muskétásnak” tulajdonítják a gránátalma anti-tumor tulajdonságát. Két tanulmány szerint is a gránátalma lé kedvező hatású lehet prosztatarákban. Más kutatások cukorbetegségben, megfázásban és arterioszklerózisban mutatták ki pozitív tulajdonságait.

Az indiai Ayurveda évszázadokon át az egyik legfontosabb „csodaszerként” tartotta számon a gránátalmát az alábbi betegségekben, illetve állapotokban: rák, elhízás, cukorbetegség, szívbetegségek.  

A gránátalma magja is nagyon értékes, a belőle sajtolt olaj gyulladáscsökkentő hatású, valamint számos kozmetikum szerves részét képezi.

Forrás: http://pirosmedicina.drtihanyi.hu/cikk/granatalma