Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lugosítás

2010.04.23

 

 

Dr. Robert O. Young az elsők között foglalkozott az élő vérsejtek vizsgálatával; évekig kutatta a beteg és egészséges sejteket mikroszkóp alatt. Azt találta, hogy a beteg sejtek sötétebbnek mutatkoznak, és elvesztik az alakjukat, míg az egészséges sejtek kerekek és élénk színűek, gyakorlatilag ragyognak a betegekhez képest. Dr. Young nekilátott, hogy kitalálja, mi okozza ezt a „belső fényt”. Felfedezte, hogy az életesszencia szinte kizárólag a növényekből származik, és hogy a testben levő összes sejtnek szüksége van a zöld növényekből származó fényre. Minél több zöld ételt fogyasztunk, annál egészségesebbek leszünk.

 

Dr. Young úgy találta, hogy ezek a növényi táplálékok tisztítják és lúgosítják a testet, míg a feldolgozott és finomított élelmiszerek egészségtelenül magasra emelik a savak és a mérgek szintjét. Felfedezései alapján Young arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a test túlsavasodása az alapvető oka minden betegségnek. Mivel sok ember olyan étrendet követ, mely elsősorban savképző ételekből áll (pl. cukrok, hús, tejtermékek, élesztett kenyerek) zöld növények helyett, betegek és fáradtak.

 

Amikor testünk pH-értéke kiegyensúlyozatlan, ez csaknem a test minden részére kihat: az idegrendszerre (depresszió), a keringési rendszerre (szívbetegségek), az izmokra (fáradtság), a bőrre (öregedés), stb. Még az elhízottság is a túlsavasodás jele; ez a test normális reakciója, mely megvédi a létfontosságú szerveket a káros savaktól és hatásaiktól.

Fordított esetben egy lúgos környezetben a test eléri ideális súlyát, és ellenáll az egészségre veszélyes mikroorganizmusoknak.

 

Dr. Young szerint a táplálék kiegészítőkben, lúgosító élelmiszerekben és vízben található tápanyagok képesek újra egyensúlyba hozni a testet. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és füvek feltöltik a testet új energiával, és rendbe hozzák a kevésbé energizált területeket. Míg más termékek csak egy tényezőre összpontosítanak, a mi termékeink a legértékesebb kincset kínálják fel Önnek: az egész test egészségét.

 

Lúgosító ételt és vizet kell fogyasztanunk, hogy olyan tápanyagot adjunk a testünknek, amire szüksége van a savak és a mérgek semlegesítéséhez a vérben, nyirokban és a szövetekben, illetve az immunrendszer és a szervrendszerek megerősítéséhez is. Ezért fejlesztették ki a lúgosító étrendet, hogy útmutatást adjon mindazoknak, akik szeretnék visszanyerni testük egyensúlyát és életerejét. Néhány ember talán teljes mértékben követi a lúgosító étrendet, míg mások lassabban, fokozatosan változtatják meg az étkezési szokásaikat. A többségnek ez nem megy egy éjszaka alatt. Az ízlelőbimbóknak, melyek kimerültek a cukor, só és a többi mesterséges ízesítő káros hatásaitól, szükségük van némi időre, hogy regenerálódjanak, és tisztán érezzék a zöldségek finom ízét. Néhány ember azt választja, hogy minden héten hozzáad egy lúgosító ételt az étrendjéhez és megszüntet egy savasítót, egészen addig, amíg el nem éri a lúgos táplálkozás célját.

 

Amikor elkezdik megváltoztatni a táplálkozásukat a lúgosító diéta irányába, néhányan zavarodottnak vagy bizonytalannak érezhetik magukat azzal kapcsolatban, hogyan kezdjenek hozzá, és milyen fajta élelmiszert vásároljanak. Ebben segítségükre lehet egy minta-bevásárló lista:

 

Gyümölcsök, zöldségek

Avokádó, Cékla, Paprika, Brokkoli, Fejes káposzta, Sárgarépa, Karfiol, Zeller, Fehérrépa, Uborka, Padlizsán, Fokhagyma, Fűszernövények (friss), Kelkáposzta, Póréhagyma, Citrom, Vöröshagyma, Petrezselyem, Újburgonya, Spenót, Tök, Paradicsom, Cukkini

 

Húsok, tengeri halak

 

Lazac, Pisztráng, Pulyka (kivételes alkalmakkor)

 

Hüvelyesek

 

Azuki bab, Vörös áfonya, Csicseriborsó, Bab, Lencse

 

Fűszerek

 

Curry, Kapor, Fahéj, Kömény, Fokhagyma, Gyömbér, Vöröshagyma, Petrezselyem, Kakukkfű

 

Bio ételek

 

Mandulavaj, Mandulatej, Amaránt, Basmati rizs, Barna rizs, Hajdina

Lisztek (tönköly, köles, amaránt, stb.), Szőlőmag olaj, Kamut, Hummusz, Olívaolaj, Quinoa, Tönköly, Szójatej, Csírák (bármilyen), Aszalt paradicsom (olívaolajban), Tahini, Borágóolaj

Lenmagolaj, Hummusz, Búzacsírás tortilla, Tofu

 

Víz

 

Desztillált víz

Szénsavmentes ásványvíz

 

 

Tengeri só

 

Diófélék, magvak

 

Mandula, Brazil dió (paradió), Lenmag, Mogyoró, Makadám dió, Pekán dió, Fenyőmag,

Tökmag, Szezámmag, Napraforgómag, Dió

 

 

Fontos!

Ne felejtse el elolvasni az összes címkét! Figyeljen a citromsavra, gombára, élesztőre, ecetre, földimogyoróra, kukoricatermékekre, stb.

 

A lúgosító étrendre való áttérés változtatást igényel az ételhez való hozzáállásunkban is. Érdekes dolog új ízeket felfedezni, mialatt változtatunk az étrendünkön, és kijavítjuk a régi szokásainkat. A következő irányelvek segítenek megérteni, miért szükségesek ezek a változtatások:

 

Ne engedje, hogy a reggeli lelassítsa!

Egy energia dús reggeli azok számára, akik nemrég kezdték a lúgosító diétát, állhat például a következőkből: köles vagy barna, basmati rizs friss avokádóval, paradicsomszeletekkel, áztatott mandulával, napraforgócsírával és lenmagolajjal. Ezzel szemben a legtöbb étel és ital, amit általában az emberek a nap kezdetén fogyasztanak, nem növeli az energiaszintet. Ilyenek a zabpehely, édességek, kenyér, palacsinta, teasütemény, zabkása, cukor juhar szirup, méz, kávé, narancslé, stb., melyek nagy mennyiségű cukrot és egyszerű szénhidrátot tartalmaznak, így túl savasodottá teszik a vért és a szöveteket. Még a magas fehérjetartalmú reggelik, mint a tojás, kolbász, szalonna, omlettek, stb. is veszélyeztetik a testet, és végső soron elősegítik az élesztőgombák és a gombák növekedését.

 

Essen neki a zöldeknek!

 

Az Alkalive egy remek módja annak, hogy az egészséges zöldek mindennapi táplálkozásunk részei legyenek. A friss zöldségek és füvek nagy mennyiségű rostot tartalmaznak, gazdagok lúgosító sókban, továbbá tisztítják a testet, és védenek az élesztőgombák, gombafélék és az általuk termelt mérgező anyagok (mycotoxin) ellen is. Zöldségeket kellene tartalmaznia a reggelinek, ebédnek és a vacsorának egyaránt. Habár a gyümölcsök szintén kiváló forrásai a tápanyagoknak és a rostnak, magas cukortartalmuk (fruktóz) növekedésre serkenti az élesztőgombákat és a gombákat. Amikor már egyensúlyba került a teste, és minden tünet megszűnt, az étkezések között fogyaszthatja őket.

 

Kevesebb szénhidrát, több zöldség

 

Íme néhány hasznos, alacsony szénhidráttartalmú zöldség: spárga, cékla, brokkoli, kelbimbó, fejes káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, zöldbab, paprika, spenót, leveles kel, fejes saláta, okra, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, retek és tök. Az ételek körülbelül 80%-a friss, nyers, lúgosító zöldség legyen. Az összetett szénhidrátok erős savképzők a testben, ezért nem jó, ha az étrend több, mint 20%-át teszik ki; egye őket mérsékelten. A keményített gabonák és a hüvelyesek penészessé válhatnak, és gombák fejlődhetnek ki bennük a tárolás során, így ha tudja, frissen egye őket. Legjobbak az amaránt, tönköly, quinoa, hajdina vagy a köles, különösen a csíráik nagyon egészségesek.

 

Csíráztassa ki őket!

 

A csírák a legegészségesebb ételek közé tartoznak, mivel növekedésük során egyre lúgosabbá válnak. Biogenikus ételek, ami azt jelenti, hogy átadják nekünk az életenergiájukat. Könnyen termeszthet csírákat a konyhájában, bármilyen évszak is van, vagy vásárolhat csírákat a boltban is. Ne felejtse el, ellenőrizni az alját, hogy nem barna és nedves-e a szára, mivel csak frissen ajánlott enni őket.

 

Elég volt a sav-képző ételekből!

 

A kerülendő savképző ételek az állati eredetű termékek (hús és tejtermékek), finomított gabonák, élesztővel készült termékek és a legtöbb gyümölcs. Ilyenek például, a disznóhús, borjúhús, a legtöbb hal, marhahús, csirkehús, pulykahús, tojás, garnélarák, homár, osztriga, hot dog, sózott marhahús, füstölt hús, pepperoni, rizs, burgonya, kenyér, sajt (az összes), tej, író, tejföl, gyümölcsjoghurt, jégkrém, vaj, margarin, gomba (az összes), algák, kukoricából készült termékek, földimogyoróból készült termékek, kávé, tea, bor, sör, szódavíz, almabor, szójaszósz, ketchup, majonéz, ecet, cukor, mesterséges édesítőszerek, édességek, gumicukor, sütemények, fánk és csokoládé, csak hogy néhányat említsünk.

 

Próbálja ki a fehérjét hús nélkül

 

Fehérjeforrásként általában elsősorban húst, sajtot, tejet és egyéb termékeket eszünk, melyek nemcsak fehérjét tartalmaznak, hanem telített zsírokat és koleszterint is. A testünknek csak 7%-a fehérje, és az anyatejnek is csak 5%-a (azaz jobban illik a test fehérjeszükségletéhez, mint a tehéntej). Az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség szerint egy vegetáriánus étrend képes megadni mindazokat az aminosavakat és fehérjéket, melyekre a szervezetünknek szüksége van.

 

Ne felejtsen el, hidratálni!

 

Igyon meg 15 testsúly kilogrammonként legalább 1 liter jó minőségű vizet mindennap. A desztillált víz a legsemlegesebb, és literenként 5 csepp pH Boostert adva hozzá megfelelően lúgossá tehető.

 

Mellőzze az élesztőt!

 

Kerülje a pékárukat, mint a kenyér, piték, torták vagy a sütemények. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint 9 nő közül 1 mellrákot kap 80 éves korára. A kutatás ezt a pékáruk fogyasztásával és a sütő- vagy sörélesztővel hozza összefüggésbe. Az epekő, vesekő és az ízületi gyulladás is az élesztett vagy erjesztett kenyér tartalmú étrendnek köszönhető.

 

Nem tesz jót a testnek

 

Nem ajánlatos tejtermékeket fogyasztani, mert laktóz tartalmuk (tejcukor) elősegíti az élesztőgombák, gombák, penész és a melléktermékeik jelenlétét.

A tejtermékek magas cukor- és zsírtartalmának, valamint annak a ténynek köszönhetően, hogy a teheneket sok helyen gombaalapú antibiotikumokkal és tárolt gabonával etetik, és némely sajtot, joghurtot erjesztéssel állítanak elő, az összes tejterméket el kellene távolítani az étrendből. A kalciumhoz hozzá lehet jutni zöld leveles zöldségekből, zöld italokból, szójatejből, leveles kelből, brokkoliból, okrából, lazacból, stb.

 

Nincs olyan, hogy jó gomba

 

Mindenféle gomba; kucsmagomba, moszat, szarvasgomba savasító étel. Mycotoxint tartalmaznak, mely mérgezi az emberi sejteket, és betegségekhez vezet. A gombák minden fajtája rendkívül mérgező, akárhogy is esszük őket. A gombák nem zöldségek, hanem az élesztőgombák termőtestei. A kukorica- és a földimogyoró-termékeknek is magas a gombatartalma, ezért lehetőleg kerülje őket.

 

Csak mondjon nemet!

 

A bor, sör, whisky, brandy, gin, rum és vodka tisztán mycotoxint tartalmaz. Az alkohol egy gomba-előidéző mycotoxin, melyet az élesztőgombák termelnek, és ami közvetlenül károsítja a testet.

 

Kerülje a dohányzást vagy a dohány rágását!

 

A dohánylevelek gombákkal, élesztőgombákkal és mycotoxinnal vannak beborítva, melyek mérgezik a sejteket és a szöveteket. A kutatások világosan megmutatják, mit tesz a dohány erjedése az élesztővel és a cukorral. Amikor dohányt használ, közvetlenül juttatja be testébe a szárított gombákat és a hulladékokat.

 

Tisztítás

 

Ha egyszer megérti a táplálkozás alapjait, készen áll arra, hogy pozitívan változtasson rajta. Itt az idő, hogy elkezdje a méregtelenítést és a tisztítást. A leghatékonyabb út, mellyel sok ember elkezdi a „gyógyulási folyamatot”, a tisztítás.

 

A tisztítás a test egészét veszi célba; lehetővé teszi, hogy természetes módon gyógyítsa meg magát. Az első lépés ahhoz, hogy helyreállítsuk a pH-egyensúlyt, az, hogy eltávolítjuk a testben felgyülemlett hulladékot, és nyersanyagokat adunk neki; építőkockákat, hogy megjavítsa önmagát.

 

A tisztítás teljes lehet táplálék kiegészítők nélkül is, azonban fogyasztásuk segíti a folyamatot, és sokkal hatékonyabbá teszi azt. Nagyon fontos, hogy megadjuk a szervezetünknek a tápanyagokat, melyek segítik a rendbe hozását, és megadják a tisztításhoz szükséges energiát. Ez nem egy gyors folyamat! Zöldséglevek és levesek, pH Boosterrel dúsított víz, esszenciális olajok, Alkalive és kalcium javasolt. Az ezt követő rész részletes útmutatást ad a tisztítással kapcsolatban (lásd lejjebb).

 

Fontos megérteni, hogy tisztítás alatt a vér valójában „piszkosabb” lesz, mint a folyamat kezdetekor. Ez rosszabb közérzetet eredményezhet, mielőtt jobban érezné magát. Tapasztalhat néhány méregtelenítési tünetet, mint például hányinger, szédülés, fejfájás, fáradtság, orrfolyás, stb. Az ilyen influenzaszerű tüneteket néhányan „gyógyulási válságnak” hívják. Ez jó jel! Azt mutatja, hogy a tisztulási folyamat hatékony; a mérgek kicsapódnak, és eltávoznak a hulladékokkal együtt. A legfontosabb dolog, amit tennie kell, amikor felfedezi ezeket a tüneteket, az, hogy hidratálja a testét vízzel és zöld levekkel, ami lehetővé teszi a mérgeknek, hogy kiürüljenek a testből, és segít csökkenteni a mellékhatásokat. Ne adja fel! A tisztítás sokak szerint egy évvel ér fel a gyógyulási folyamatban.

 

Mivel mindegyikünk szervezete máshogy reagál a különféle ingerekre, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hány napig folytatja a tisztítást. Általában 7-től 10 napig terjedő tisztítás az ajánlott. Ez biztosítja, hogy a test megszabadítsa magát az ártalmas mérgektől, kielégítően megtisztítsa a szervrendszereket, és leszokjon a cukorról, illetve egyéb savképző ételekről, melyeket amúgy nehéz lenne elhagyni az étrendből.

 

Amikor a tisztítás befejeződik, könnyebbnek fogja találni, hogy elkerüljön olyan ételeket, melyek nem javasoltak a lúgosító táplálkozás részeként, mint a cukor, hús, kávé, stb. Nem lehet könnyű lemondani ezekről az ételekről a tisztítás kezdetekor, de ha egyszer befejeződik, a test szinte „elfelejti” az édes ízüket, és élvezetet talál a természetesebb ízekben. Sok ember számolt be arról, hogy amióta végzik a tisztító programot, és folytatják a fenntartó étrendet, az ízlelőbimbóik megváltoztak. Meglepődtek, mennyire édesnek érzik a friss, párolt zöldségeket és salátákat!

 

 

 

 

Miért kell a lúgosítás?

 

 

A test elsavasodása nagyon sok betegséghez, szervi működési rendellenességhez kapcsolódik, erről olvashat majd a továbbiakban.

 

Az ezen problémákat elhárító kezelésekről is szól ez a cikk, meglepőnek fogja találni, hogy milyen egyszerűen meg lehet akadályozni bizonyos komoly betegségeket.

 

Az egyik legfőbb eredménye az emberi test elsavasodásának a fáradtság, mivel ilyenkor a test arra koncentrál, hogy a savakat minél előbb kiürítse, ezért elvonja az energiákat az agytól, levertség, koncentrációzavar keletkezik, valamint az izmok sem jutnak elég tápanyaghoz, nehézkessé válik a működésük.

 

Meggyengül még a test hormon és enzimképző képessége, ami akadályozza a sejtek felfrissülését, megújulását, az energiatermelést, ezáltal a szervezet ördögi körbe kerül, egyre jobban leépül.

 

Természetesen erre is van megoldás - mégpedig a szervezet lúgosításával.

 

Mivel a lúg semlegesíti a szervezetben felhalmozódott savakat, megelőzve ezzel rengeteg tünetét az elsavasodásnak. A legegyszerűbb, ha ionizált vizet iszunk, mivel ilyenkor még az anyagcserénk is felgyorsul, gyorsabban ürülnek ki a mérgező savak a szervezetünkből.

 

Dr. Young, a modern biológia egyik megalapítója kutatásai során kifejtette, hogy a túlsúlyosság, a kövérség egyik valódi oka az elsavasodás, mivel ez elősegíti a szervezet zsírtermelését. Az anyagcsere folyamatok következtében egyre több zsír halmozódik fel a szervezetben, mivel az nem tudja megfelelően kiüríteni a savakat, így próbálja meg zsírokban tárolni azokat ideiglenes megoldásként.

 

Ez nem is lenne baj, ha ezek a zsírok egy idő után lebomlanának, és kiürülne a sav, de ha nem jut elég lúg a szervezetbe, akkor egyre több és több zsír halmozódik fel, ugyanis nincs ami semlegesítse a benne tárolt savakat. Ettől jelenik meg az elhízás, mint tünet. Erre is a lúgosítás ad megoldást, mivel felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat és semlegesíti a savakat, eltüntetve ezzel a szervezetből a zsírsejteket.

 

Az elsavasodás egy másik tünete is lehet az allergiás reakciók megjelenése. Sokan azt hinnék, hogy ez egy spontán dolog, bármikor kialakulhat a szervezetben, de ez nem igaz. Minden olyan reakció, amit a szervezet ad, valamilyen okból történik, ez az ok pedig a legtöbb esetben az elsavasodásra vezethető vissza.

 

Mivel ha a test elsavasodik, az oxigénszállítása lecsökken, és bármikor, amikor oxigénszegény környezetbe kerül, például a városban a szmogba, elkeseredetten igyekszik még több oxigént felvenni, és ezt mifelénk allergiás reakciókkal jelzi.

 

Erre a legjobb megoldás szintén a lúgosítás, nem kell semmilyen gyógyszert szedni rá, mert az csak tüneti kezelés, a probléma valódi okát nem szünteti meg.

 

Az elsavasodásnak különféle külső tünetei is lehetnek, ezekre még fontosabb odafigyelni, mert ezek szinte azonnal láthatóak, míg a belső rendellenességek néha hónapokig, évekig is lappanghatnak, a szervezet összes belső energiáját felhasználva, ilyenkor a gyógyulás már sokkal nehézkesebb, ha nem szinte lehetetlen.

 

Ezek közé tartozik a hajhullás, pattanások, izzadás, cellulitisz is. Ezek felismerése esetén azonnal érdemes elkezdeni lúgosítani a szervezetünket ionizált vízzel, mivel ilyenkor nem csak a különféle bőrbetegségeket tudjuk kezelni, hanem a bőr kiszáradását is megakadályozhatjuk, ha elég folyadékot viszünk be a szervezetünkbe.

 

Persze, mint mindenhol, itt is inkább a megelőzés fontos, ugyanis ha el tudjuk kerülni ezeket a betegségeket, akkor miért ne tennénk meg?