Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sárgadinnye: a bőrbetegségek doktora - receptek

2012.07.03

A sárgadinnye

sargadinnye-2.jpg

E lédús, üdítően édes gyümölcsöt sem az ókori görögök, sem a rómaiak nem ismerték. Olaszországba Krisztus születése utáni évszázadokban jutott őshazájából az ázsiai tatárok földjéről.

A sárgadinnye többféle fajtája ismeretes: a nevük mellett a színük és a tápanyagtartalmuk is különbözhet, nem beszélve a cukortartalmáról, melyet az adott éghajlati hőmérséklet határoz meg. Az ízletes gyümölcsöt legtöbbször lehűtve fogyasztják, de van aki cukorral, sőt sóval és gyömbérrel ízesítve kínálja. Igen finom a belőle készített leves, sonkával tálalva különleges előétel, de desszertek gyakori alapanyaga is (lásd: tökös-sárgadinnyés rétes)
Tápértéke igen magas, ezért szívesen egészítik ki vele a fogyókúrás étrendet, de nem ritka, hogy néhány napig csak dinnyét fogyaszt a fogyni vágyó.

Gyógyhatása

Amellett, hogy igen ízletes és folyadékban gazdag gyümölcs, gyógyászati hatása sem mellékes. Kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli a benne lévő nagymennyiségű C-vitamin és ásványi anyagok. Sárgadinnye-kúrát tartva az immunrendszer erőre kap, növekszik a szervezet ellenálló képessége. Egyes bőrbetegségek (melyek általában gyulladásos elváltozások következményei) sárgadinnye fogyasztásával elmúlnak. A sárgadinnye alaposan hozzájárulhat ahhoz, hogy a meghűléses megbetegedésen gyorsan, zökkenőmentesen túltegyük magunkat.

Recept

Sárgadinnye leves

Hozzávalók: 1 nagy sárgadinnye, 2 evőkanál cukor, fél citrom leve és lereszelt héja, 1 narancs kifacsart leve, 25 dkg eper vagy málna, 2 evőkanál narancslikőr, személyenként egy gombóc vaníliafagylalt, néhány levél citromfű
Elkészítés:

1.) A lehűtött sárgadinnyét félbevágjuk, a magokat kiszedjük. A húsát turmixgépbe tesszük, a cukorral, a citrom- és narancslével, a likőrrel, és a citromhéjjal összeturmixoljuk.
2.) A levest tányérokba merjük, beleszórjuk a negyedelt epret, vagy az egészben hagyott málnát, a tányér közepére egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk, citromfűvel díszítve kínáljuk. (Ha nem elég érett a dinnye, kicsivel több cukor kell hozzá.)

sargadinnye.jpg