Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Segít a brokkoli az alattomos betegséggel szemben

2013.01.07

 

Kép 

A brokkoli egyik hatóanyaga gátolja egy kevéssé ismert, de nagyon veszélyes tüdőbetegség kialakulását - állapították meg amerikai tudósok.

 

A főképpen dohányzókat veszélyeztető krónikus obstruktív légúti betegség (nemzetközileg elfogadott rövidítése COPD) az Egészségügyi Világszervezet egy korábbi előrejelzése szerint 2010-re a negyedik leggyakoribb halálok lesz Európában. A betegség a légutak szűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, a tüdő teljesítményének gyors romlásával jár, és sok esetben halállal végződik.

 

Amerikai tudósok kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a brokkoliban található szulforafán nevű anyag serkenti az NFR2 jelű gén működését, ami segíti a tüdősejteket a mérgező anyagok károkozásának kivédésében.

 

A Johns Hopkins Egyetem szakemberei azt tapasztalták, hogy az előrehaladott krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő dohányosok szervezetében az NFR2 működési szintje nagyon alacsony, így nem tudja beindítani azokat a folyamatokat, amelyek a sejteket rongáló mérgek eltávolításához szükségesek.

 

A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a brokkoliban is megtalálható szulforafán helyreállította a gén működésének normális szintjét a korábban cigarettafüstnek kitett sejtekben. A tudósok szerint a folyamat elősegítésével képesek lehetnek megakadályozni az COPD súlyosabbá válását.

 

Korábban egereken végzett kísérletekben figyelték meg, hogy az NFR2 gén működésének gátolása az emfizéma vagy tüdőtágulat gyors kialakulását segíti elő. Ez a COPD egyik tünete, úgynevezett levegőcsapdák alakulnak ki a tüdőben, amelyek feszítik a léghólyagocskák falát, majd ha azok nem bírják a nyomást, megrepednek, szétnyílnak. Ezzel csökken a hasznos légzőfelület nagysága.

 

Más vizsgálatokban a szulforafán az erek cukorbetegség miatti károsodása ellen is hatékonynak bizonyult. Egyes tanulmányok a brokkolinak szívroham és szélütés elleni hatást is tulajdonítanak.

 

Kép