Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Buddha

2008.11.12

Miben segíthet Buddha? 

 

 Kép

Buddha név jelentése: megvilágosodott, felébredt.

 

Eredeti nevén Gautama Sziddhartha észak-indiai uralkodócsaládban, palotában nevelkedett, jómódban, fényűző gazdagság közepette. Egyszer, fiatal felnőtt korában apja tilalma ellenére elcsavargott a palotából, és találkozott az öregséggel, a betegséggel, a halállal - olyan dolgokkal, amelyeket senki nem kerülhet el. Ráébredt a valóságra, elhatározta, hogy életét a szenvedések enyhítésére áldozza, s megpróbálja megérteni, mi a szenvedés célja. Lemondott a hercegi rangjáról, vagyonáról, és elhagyta a palotát.

 

Eleinte azt hitte, szélsőséges önmegtartoztatással érheti el a tökéletes megvilágosodás állapotát, ráébredt azonban, hogy az aszketikus életmód nem viszi közelebb a megvilágosodáshoz. Ekkor felhagyott az önsanyargatással, és egy bódhifa tövéhez telepedett, s megfogadta, hogy onnan egy tapodtat sem mozdul, amíg nem éri el a teljes megvilágosodást. Egy teljes telihold ideje alatt folyamatosan mély légzéssel vette a levegőt, és kiűzte testéből a fizikai éhségérzetet, valamint a félelmetes gondolatokat. Miután sikeresen úrrá lett az, alacsony szintű energiákon, elkezdte felidézni magában elmúlt életeit. Sikerült megértenie a létezés örök érvényű voltát, az élet folyamatosságát, s megértette, miként lehetne úrrá minden ember a boldogtalanságon, a fájdalmon, sőt magán a halálon is. Mire harmincöt évesen felkelt a fa alól, élő Buddha vált belőle.

 

Kép

 

Gautama Buddha a buddhizmus megalapítója. Minket is megtaníthat arra, hogyan szabaduljunk meg kötöttségeinktől, ragaszkodásainktól, az ezekkel járó fájdalomtól, hogy azután belső békénk és nyugalmunk biztonságából tekinthessünk a világra, ahogy azt a buddhisták is teszik.

  

Miben segíthet?

- az egyensúly és a mérték megtalálása minden dologban

- szellemi fejlődés, megértés

- a valódi öröm

- a világ és a belső béke megélése   

Kép

Fohász

Ülj le egy nyugodt helyre, maradj csöndben, hogy meghalld saját lélegzetedet. Figyeld, miként lassul a légzésed, miközben hallgatod. Halld meg és érzékeld, amint szívverésed apránként felveszi légzésed ritmusát.

 

Képzeld el, hogy lényed legbelső zugában egy mágikus ajtó van, amelyet a szépség jelképei és bűvös erejű kristályai díszítenek. Tiszta szívedből kívánd, hogy összeköttetésbe kerülhess Buddhával. Tárd szélesre az ajtót, és nyiss be hozzá, hisz nálad is lakik. Tartsd a nyugodt és mély légzést, és élvezd a találkozást szeretett Buddháddal. Töltsd fel szívedet Buddha elbűvölő kedvességével, szelíd erejével és bizonyosságával. Érezd azt a hallatlan biztonságot és vigasztalást, amit a jelenlétének köszönhetsz. Kérdezz tőle bármit, igyekezz a szíveddel és a testeddel felfogni, érzékelni válaszának értelmét, amely sugallatszerű gondolatok alakját is öltheti. Buddha szavai felnyitják az ember szemét a mindannyiunkat érintő, végső igazságokra. A beszélgetés végén köszönd meg, hogy eljött hozzád, és segített tisztázni egyet s mást. 

 

   --Angyalforrás--